Sursa foto: pixabay.com
În contextul scumpirii energiei electrice și a gazelor naturale, izolația casei cu polistiren a devenit o soluție tot mai căutată. Utilizarea acestui material la izolațiile exterioare ajută la menținerea unei temperaturi optime în interiorul locuinței pe tot parcursul anului, ceea ce va contribui la scăderea facturilor la utilități.
Iată de ce merită să iei în calcul izolația casei cu polistiren și care sunt principalele caracteristici ale acestui material.
Izolația casei cu polistiren – principalele avantaje
Pentru a te simți confortabil în locuința ta, aceasta trebuie să fie călduroasă iarna și răcoroasă vara. Însă trebuie luată în calcul și minimizarea costurilor aferente încălzirii, respectiv răcirii casei, iar polistirenul rămâne în continuare cel mai popular material.
Dacă a început să te atragă ideea izolării casei cu polistiren, trebuie să știi că acest material se împarte în două categorii:
– polistiren expandat – este folosit la izolarea pereților;
– polistiren extrudat – este indicat la izolarea fundației, la pereții subsolului ori la socluri.
Polistirenul expandat este des utilizat atât la reabilitările termice, cât și la construcțiile noi. Unul dintre principalele beneficii ale materialului fiind stabilitatea termică. Acesta își păstrează dimensiunile chiar și pe perioada verii, în zilele caniculare. Totodată, este apreciat și pentru faptul că își menține proprietăţile termoizolante și în medii cu umiditate ridicată. Având în vedere că nu absoarbe vaporii de apă, proprietăţile termoizolatoare ale polistirenului nu sunt afectate nici măcar în condiţii de ploaie. Astfel previne și apariția igrasiei.
Alt avantaj de care țin cont firmele de construcții este montarea simplă datorată greutății mici și a maleabilității, dar și faptul că nu încarcă structura de rezistență a unei clădiri.
Placarea cu polistiren expandat reprezintă, în prezent, cea mai ieftină soluție pentru realizarea izolației casei, iar pe termen lung vei observa și amortizarea investiției. În plus, în cazul în care vrei să vinzi locuința, valoarea acesteia va fi mai mare.
Și lista avantajelor pe care le are izolația casei cu polistiren nu se încheie aici. Pe lângă confortul termic îmbunătățit, polistirenul are și efect de izolator fonic.
Izolația casei cu polistiren – greșeli pe care să le eviți
Specialiștii recomandă ca grosimea plăcilor de polistiren să fie de minimum 10 cm, pentru a obţine rezultate bune.
Polistirenul extrudat nu trebuie folosit pentru izolarea pereților exteriori fiindcă poate conduce la igrasie. După cum am precizat mai sus, acesta este util pentru izolarea fundațiilor, a soclurilor, a subsolurilor și a pardoselilor.
Aplicarea polistirenului trebuie făcută respectând anumite condiții de mediu. Nu se montează pe ploaie și nici la temperaturi mai mici de 5⁰C.
Deși izolația casei cu polistiren este recomandată din faza de proiectare și construcție, poate fi implementată și în cazul caselor deja construite.