In ultimele zeci de ani, costul energiei, constientizarea impactului asupra mediului si sanatatii, cercetarea din domeniul constructiilor au condus la o crestere a interesului pentru utilizarea vatei minerale in sectorul rezidential. Vata minerala are valori bune de rezistenta termica, este inerta chimic, aproape nu contine formaldehide, este ignifuga, absoarbe sunetul si energia incorporata in producerea ei este mai mica decat in cazul produselor pe baza de petrol.
Vata bazaltica poate fi utilizata la izolarea peretilor, podelelor, tavanelor, acoperisurilor, precum si sub placile de ciment, in timp ce vata de sticla este preferata pentru a izola podurile, mansardele sau tavanele suspendate.
Instalare
Ambele se instaleaza usor, insa vata de sticla este mult mai usoara. Vata bazaltica are textura mata de lana, este mai aspra si densa decat vata de sticla, datorita ingredientului principal:roca. Este produsa in principal din bazalt topit prin invartire intr-o centrifuga, in care se formeaza fibre scurte multidirectionale.
Proprietati
Gradul de izolare termica si fonica oferit de cele doua materiale este asemanator si ambele sunt rezistente la foc. Unele produse, care au adaugat ulei mineral pot creea fum in prezenta focului, dar nu exista acelasi pericol care acompaniaza produsele din spuma rigida.
Precautii
Desi vata minerala bazaltica este inerta chimic si aproape nu contine lianti din formaldehide (sunt indepartati inainte de a parasi fabrica), este recomandata utilizarea echipamentului de protectie in timpul instalarii, echipament utilizat si la instalarea altor tipuri de izolatii fibroase.
Unele persoane considera ca fibrele de vata bazaltica sunt mai intapatoare (provoaca mancarimi) decat fibrele de vata de sticla, dar altii considera ca provoaca mai putine mancarimi.
Impact asupra mediului
Considerat a fi un produs verde, pentru continutul ridicat de material care poate fi reciclat, rezistenta la foc, continut de formaldehide mic, rezistenta termica mare, compozitie permeabila la vapori, vata minerala este comparata favorabil cu celelalte tipuri de materiale izolatoare, in ce priveste impactul asupra mediului.
Sursa: domu.ro
Sursa foto: finehomebuilding.com
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: