Ketchup-ul este absolut delicios, iar mulți români îl folosesc, atât peste cartofii prăjiți, cât și în diferite sandwich-uri ori alte preparate. Se găsește ușor în comerț și nu este deloc scump. Cu toate acestea, puteți face ketchup acasă dacă ai toate ingredientele necesare. Vă puteți bucura de un sos natural, cu un gust senzațional! Iată cum se prepară, rețeta simplă de încercat!
Ketchup de casă – rețeta simplă
Știm cu toți că multe produse din comerț conțin E-uri, dar și aditivi. Aici intră și ketchup-ul, sosul folosit destul de des la pizza și alte mâncăruri. Dacă vă doriți un sos sănătos, care să nu conțină grăsimi, conservanți, dar și zahăr, puteți prepara ketchup de casă.
Veți obține o textură cât se poate de cremoasă, dar și o consistentă și delicioasă. Roșiile sunt ingredientele principale ale unui bun ketchup de casă. Secretul constă în roșii bine coapte, parfumate și mai puțin zemoase.
Sunt recomandate roșiile prunișoare, care au mai puțină apă sau roșiile românești inimă de bou. Pentru un ketchup preparat acasă ca la carte, trebuie să folosești următoarele ingrediente:
Ingrediente:
- 3 kg roșii
- 1,5 kg ardei capia roșu copt pe plită
- 500 g ceapă tocată
- 300 g rădăcină de țelină rasă
- 6 căței de usturoi
- 1 linguriță busuioc tocat
- 1 linguriță cimbru
- 1 linguriță ghimbir mărunțit
- ½ linguriță ardei iute tocat fin (opțional)
- 2 lingurițe sare
- 2 lingurițe piper măcinat
- 50 gr zahăr brun
- 50 ml oțet balsamic.
Mod de preparare
Roșiile se curăță de coajă și se dau prin mașină pentru a separa toate semințele. Se pun într-o strecurătoare mare să se scurgă o parte din zeamă, apoi se mixează să devină un bulion fin. Zeama scursă se păstrează într-o cană și se folosește mai târziu.
Ardeii capia se coc pe grătar, se curăță de coajă și se mizeaxă foarte fin. Apoi, ceapa și țelina tocată se călesc rapid în ulei până devin aurii. Se adaugă usturoiul și se călesc câteva minute. Apoi se adaugă toate celelalte condimente și pasta de ardei copți.
Se lasă sosul să fiarbă câteva minute și se adaugă roșiile scurse de zeamă. Se fierbe totul la foc mic până când sosul începe să se îngroașe. Se adaugă zahărul brun, apoi oțetul balsamic datorită căruia sosul de ketchup capătă o culoare mai închisă. Se fierbe totul la foc mic pentru a se evapora o parte din apă și pentru a căpăta consistența unui iaurt grecesc.
Sosul fierbinte se toarnă în sticle sau borcane din sticlă bine spălate și sterilizate anterior. Se pun capacele bine capsate și se învelesc sticlele în pături să se răcească treptat. Apoi se depozitează în cămară, la loc întunecos!
Sursa foto: freepik