Sunt câteva lucruri importante la care trebuie să fii atent atunci când vrei să-ți cumperi un apartament. Înainte să faci achiziția, dacă apelezi la o bancă, pentru un credit, trebuie să te informezi bine.
Ce trebuie să știi despre creditul ipotecar? Acest se poate accesa pentru cumpărarea unei proprietăți sau a unui teren. De obicei se face pe o durată de 30 de ani, însă există și termene mai scurte sau mai lungi. Pentru creditul ipotecar, garanția împrumutului este dată de casă sau teren. Mai exact, dacă nu mai plătești ratele, banca îți poate lua terenul sau casa și le poate vinde pentru a-și recupera banii.
Avansul pentru un astfel de credit este cuprins între 15 și 35% din prețul de achiziție. În ceea ce privește rata, aceasta nu trebuie să depășească până la 33% din venitul lunar. Poți cere un credit direct de la bancă sau poți apela la un broker ipotecar, care te va ajuta să compari mai multe oferte și să o alegi pe cea mai bună.
Dacă ai îndeplinit toate condițiile și creditul ți s-a preaprobat, poți începe să cauți apartamentul, terenul sau casa pe care ți-o dorești. E foarte important, înainte de acest pas să studiezi un ghid cumpararea unui apartament.
Caută cât mai precis, în orașul în care dorești un apartament, pe marile platforme imobiliare. De exemplu, dacă vrei în Capitala Moldovei, trebuie să setezi cât mai bine căutarea pe apartamente de vanzare in Iasi.
După ce găsești apartamentul, dacă totul este în regulă, urmează să semnezi antecontractul. Acest act se semnează la notar și ai nevoie doar de actul de identitate. Apoi, după acest pas, trebuie să mergi la bancă împreună cu actul de proprietate al vânzătorului și cu documentați cadastrală, certificatul de performanță energetică și extrasul de carte funciară, pentru a stabili datele referitoare la evaluarea locuinței pe care planifici să o cumperi.
Urmează apoi aprobarea finală a creditului și în final semnarea contractului de vânzare-cumpărare, care se realizează tot la notar, după care va trebui să semnezi contractul de ipotecă, la notar sau la bancă.
Vânzătorul va prezenta actul de identitate, actul de proprietate, certificatul fiscal, cadastrul și intabularea, extrasul de carte funciară, certificatul de performanță energetică și documentul doveditor de la asociația de proprietari, care arată lipsa datoriilor la întreținere, iar cumpăratorul va avea actul de identitate, certificatul de căsătorie dacă este cazul și contractul de credit.