Jocurile pe calculator au devenit o industrie serioasa, iar cele mai performante jocuri nu ruleaza decat pe configuratii puternice de desktop. Va oferim si noi cateva sfaturi despre ce sa urmariti atunci cand achizitionati un calculator pentru gaming.
Va spunem din start ca in calculator destinat gaming-ului nu este ieftin, insa puteti face rabat la calitate pentru unele componente sau puteti apela oricand la o solutie avantajoasa cumparand o configuratie dintre calculatoare refurbished.
Placa video – cea mai importanta componenta
Atunci cand vorbim de un calculator dedicat gaming-ului, cea mai importanta componenta a configuratiei este cu siguranta placa video si caracteristicile ei. Modelele de top ajung sa coste chiar si 5000 RON, insa puteti rula majoritatea jocurilor noi chiar si cu o placa video ce costa in jur de 1000 RON.
In orice caz, daca vreti sa faceti achizitia unui desktop cu un buget mai restrans, puteti renunta la componente scumpe dar in niciun caz nu alegeti o placa video mai ieftina.
Procesorul unui desktop pentru jocuri
Pe locul doi in ordinea importantei componentelor unui calculator de gaming se afla procesorul. Minimul unui procesor trebuie sa fie de 4 nuclee reale, mai exact, de preferinta un Intel core i5 sau i7. Tineti cont insa ca pe viitor e foarte posibil ca cerintele sa creasca si mai mult, asa ca daca faceti acum o achizitie mai avansata ea va fi viabila pe un termen mai lung.
Monitorul
Monitorul este si el extrem de important pentru ca in cazul jucatorilor care petrec ore multe in fata calculatorului calitatea monitorului le poate afecta vederea. Minimul ar trebui sa fie un monitor de 23-24 de inch cu o rezolutie full HD, insa visul oricarui gamer este un monitor ultrawide de 34 de inch sau unul cu aspect 16 pe 9 si rezolutie 4K.
Spatiul de stocare
Desi in prima instanta poti sa folosesti un hdd, pe viitor cu siguranta iti vei dori medii de stocare SSD de minimum 240gb pentru ca jocurile din ziua de azi au crescut foarte mult in dimensiune, insa vei avea nevoie complementar si de un hard mecanic de minimum 1-2 terabyte.
Posibilitatea de a face upgrade
E important ca atunci cand faci achizitii sa fii atent si sa alegi sisteme cu componente standard ce pot fi inlocuite. De-a lungul timpului vei avea nevoie sa faci upgrade si sa treci la urmatoarea generatie de componente. Chiar daca iti cumperi cele mai scumpe componente de pe piata, in cel mult 6 luni apar noi modele iar in cel mult 3 ani jocurile noi nu vor mai putea fi rulate pe vechea configuratie a calculatorului fara un upgrade.