Daca te-ai hotarat sa cumperi o casa veche pentru a locui in ea, este evident ca apreciezi un anumit stil arhitectural, un anumit farmec al constructiilor de altadata si ca tii la acestea mai mult decat la aspectele de ordin practic sau economic. Insa investitia pe care te-ai hotarat sa o faci trebuie sa ramana in anumite limite si sa obtii in schimb o locuinta corespunzatoare. Iata la ce sa te uiti cand cumperi o casa veche pentru a nu fi dezamagit sau a cheltui ulterior peste masura.
Sunt multe detalii la care trebuie sa fii atent cand gasesti o casa veche pe care vrei s-o achizitionezi si care s-ar putea sa nu-ti treaca prin cap din cauza entuziasmului de moment. S-ar putea si ca anumite detalii, precum scartaitul podelei sau treptelor care te atrage initial, sa te deranjeze cu timpul. De aceea trebuie sa te gandesti foarte bine la toate aspectele si sa iti imaginezi fiecare detaliu ca parte din viata ta cotidiana pe termen foarte lung.
Iata 10 aspecte pe care trebuie sa le cercetezi, pe multe cu ajutorul unui expert.
1. Verifica actele casei
Verifica valabilitatea si corectitudinea actelor casei cu un avocat sau un notar. Consulta dosarul cadastral al terenului si al casei, precum si extrasul de carte funciara, pentru a te asigura ca imobilul nu are probleme juridice.
2. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Autenticitate si intretinere
Asigura-te ca ai o casa veche cu toate elementele originale pe care ti le doresti: parchet, tocuri de usi si ferestre si alte finisaje.
Trebuie sa ai grija sa nu fi fost facute imbunatatiri in dauna pastrarii unor elemente originale. Unele lucrari pot face si mai mult rau decat sa strice aspectul si sa ia din valoarea casei. Astfel, daca in loc sa inlocuiasca tapetul vechi, proprietarii au vopsit peste, vei avea o problema cu sporii si alti daunatori care se dezvolta sub tapet. Va trebui sa dai jos tot tapetul, sa cureti peretii si sa varuiesti din nou.
3. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Istoricul
In primul rand, trebuie sa stii cand e construita casa si daca au fost facute modificari, extinderi etc. Cercetand istoricul casei, poate dai si peste vreo expertiza privind rezistenta.
Intereseaza-te si cat timp nu a fost locuita casa. Daca a stat goala mult timp, va trebui sa fii pregatit sa faci dezinsectie si deratizare generale si sa te ocupi de mucegaiul care se instaleaza cu usurinta in spatiile nearisite si neincalzite.
4. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Rezistenta
Verifica daca planseele sunt din beton (este foarte important sa fie din beton, un planseu de beton asigura o comportare mult mai buna la cutremur).
Asigura-te ca peretii exteriori sunt din caramida si nu din lemn tencuit. Vezi daca exista fisuri sau crapaturi in pereti. Cel mai mare risc il reprezinta cele inclinate, deoarece au fost cauzate de cutremur.
Poti verifica si rezistenta fundatiei, sapand o groapa la un colt al cladirii. Te vei asigura astfel ca este din beton si ca are o adancime corespunzatoare (minim 80 cm).
Cel mai bine este sa apelezi la serviciile unui inginer constructor, pentru a evalua rezistenta viitoarei locuinte.
5. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Starea constructiei si instalatiilor
Podeaua subreda, parchetul vechi si degradat, peretii strambi sau deteriorati, tavanul care curge – toate acestea inseamna un singur lucru: investitii serioase in reparatii.
Urca in pod si verifica starea lui (infiltratii de apa, urme de carii, elemente rupte etc).
E foarte important sa verifici si instalatiile, pentru ca de regula sunt vechi si necesita inlocuire. E important sa ai instalatiile in stare buna, pentru ca va fi greu sa mai faci vreo interventie dupa refacerea finisajelor.
6. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Paraziti si mucegai
Cerceteaza temeinic daca sunt semne vizibile cum ca ar exista probleme cu soarecii sau gandacii – excremente, mobila roasa, orice.
Mucegaiul poti sa nu il observi daca locuinta a fost varuita chiar inainte. Dar fii atent la mirosul specific si la umezeala.
7. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Umezeala
Cel mai bine sa fii insotit de un expert cu unelte profesionale pentru masurarea umiditatii. Vezi cat de bine este izolata si ventilata casa sau daca ai de facut alte cheltuieli in acest sens. Umiditatea prea mare este o problema cu multiple efecte. Pe langa aparitia mucegaiului, poate face si vopseaua sa se scorojeasca si cauza in timp deterioararea tocurilor ferestrelor, unde se formeaza condens.
8. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Izolatia termica
In cazul in care casa nu este izolata termic, intereseaza-te in prealabil care sunt costurile pe care le-ar implica acest lucru. Iernile in casele vechi, neizolate termic pot fi un chin, mai ales daca ferestrele sunt si ele vechi.
9. La ce sa te uiti cand cumperi o casa veche. Sistemul de filtrare a apei
Este posibil sa ai de investit intr-un sistem nou de filtrare a apei. Verifica mirosul, culoarea si calitatea generala a apei din casa.
Surse: otho.ro, construieste.info, csid.ro
Sursa foto: imobiliare.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: