Designul ingenios nu se traduce doar prin forme inedite, personalizate, ci si prin capacitatea de a face un pas in plus fata de limitele prestabilite si a avea si un aport de natura practica. Este cazul inventiei care poarta semnatura a doi designeri germani si care imbina doua elemente de natura practica si estetica: o lampa in care creste o planta, dar nu in orice conditii. Inventia a avut la origine idea de a ilumina spatiile intunecate in care lumina naturala nu patrunde mai deloc, dar si de a aduce un strop de natura in aceste colturi inerte. Lampile in care cresc plante ating ambele tinte intr-un mod cu totul unic.
Ideea le-a venit designerilor Emilia Lucht si Arne Sebrankte de la studioul german We Love Eames (de la numele designerilor americani Charles si Ray Eames). Acestia au urmarit crearea unui sistem artificial prin care plantele sa poata creste in spatii inchise, dar fara apa si lumina solara. Greu de imaginat ca asa ceva este posibil, dar cei doi au reusit sa sparga tiparele. Proiectul lor final, dupa multe incercari si experimente, poarta numele de Mygdal Plantlamp.
Cei doi designeri si-au lasat amprenta pe intregul proces, inclusiv cel de productie. Ei au creat matrita lampilor din sticla, de exemplu, si au supervizat restul procesului, inclusiv turnatul sticlei. Lampile lor revolutionare vin in doua modele – o lustra si o lampa de podea. Ambele functioneaza pe baza tehnologiei LED care preia si rolul de lumina naturala. Lampa de podea are insa o particularitate: sticla din care este facuta este un bun conductor de electricitate astfel incat ledurile din partea superioara nu sunt conectate prin fir la sursa de energie.
Lampile create de cei doi designeri sunt adevarate micro-ecosisteme in care plantele pot creste in liniste timp de mai multi ani, fara lumina naturala si apa. Inventia lor asteapta acum sa fie brevetata.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: