Românii adoră să consume gogoși murați cu tot felul de mâncăruri tradiționale! Sunt absolut delicioși, mai ales dacă îi preparați direct acasă. Cu toate acestea, există un truc pentru ca gogoșarii murați să iasă perfect crocanți și cu un gust deosebit. Gospodinele cu experiență adăugă o legumă secretă care menține gogoșarii crocanți toată iarnă. Iată despre ce e vorba, în materialul următor!
Leguma secretă care menține gogoșarii crocanți toată iarna
Fie că vă plac în oțet cu zahăr, rețeta clasică sau în ulei la borcan, gogoșarii murați sunt delicioși și gustoși și nu trebuie să lipsească din cămara de conserve pentru sezonul rece.
Rețeta clasică de gogoșari este preferata românilor. Se prepară destul de ușor și iese delicioasă. Gogoșarii în oțet se pot mânca cu orice tocăniță, mâncare de cartofi sau orice altă mâncare care include legume și carne.
Hreanul ajută la menținerea legumelor tari și crocante
Însă, pentru a te asigura că gogoșarii tăi rămân crocanți toată iarna, există un truc simplu și eficient, folosit de multe gospodine pricepute: adăugarea hreanului în borcanul cu murături. Această metodă este una dintre cele mai vechi și eficiente modalități de a menține legumele tari și crocante.
Hreanul este cunoscut pentru proprietățile sale de conservare. Dacă adăugați câteva tije subțiri de hrean în fiecare borcan de gogoșari, vei reuși să menții legumele ferme și tari pe toată perioada sezonului rece. În plus, dă și un gust aparte gogoșarilor murați.
Rețeta tradițională de gogoșari murați
Ingrediente:
- 1 kg de gogoșari
- 500 ml oțet
- 500 ml apă
- 2 linguri de sare neiodată de murături
- 2 linguri de zahăr
- 4-5 boabe de piper negru
- 2-3 foi de dafin
- fâșii de hrean
- frunze de țelină.
Mod de preparare:
Spală bine gogoșarii și îndepărtează codițele și semințele. Poți tăia gogoșarii în felii sau bucăți. Separat, într-un vas mare, combină oțetul, apa, sarea și zahărul. Adu amestecul la fierbere și amestecă până când sarea și zahărul se dizolvă complet.
Adaugă boabele de piper și foi de dafin în lichidul fierbinte. Lasă amestecul să fiarbă timp de aproximativ 5 minute pentru a se infuza cu aromele.
Introdu bucățile sau fâșiile de gogoșar în lichidul infuzat cu condimente și fierbe-le timp de aproximativ 5-7 minute. Gogoșarii trebuie să fie încă crocanți. Nu-i fierbe prea mult, pentru că își vor pierde textura.
În timp ce gogoșarii sunt pe foc, pregătește borcanele. Clătește-le bine și sterilizează-le, apoi lasă-le la aer. Scoate gogoșarii din lichidul menționat mai sus și așează-i în borcanele uscate și sterilizate.
Pune peste gogoșari boabele de piper, foile de dafin, hreanul și frunzele de țelină. Reîncălzește lichidul de marinare și toarnă-l peste gogoșarii din borcane. Asigură-te că lichidul acoperă complet gogoșarii.
Lasă-le să se răcească la temperatura camerei. La final, le așezați într-un loc răcoros și întunecat. În 2-3 săptămâni sunt numai buni de mâncat!
Sursa foto: Youtube Jamilla