Pasiunea voastra pentru gradinarit este una care va mentine relaxat si, mai mult decat atat, da si rezultate concrete. Cei care vor sa puna pe masa legume din gradina proprie ar trebui sa urmeze aceste sfaturi care va aduc la final o recolta mica, dar obtinuta cu o mare satisfactie. Pentru detalii suplimentare, urmariti linkurile atasate acestui articol. Iata mai multe detalii pe tema legume care pot fi crescute pe balcon.
Alegeti plante usor de crescut si care se adapteaza repede mediului inchis. De exemplu, morcovii. Bogati in vitamina A si K, morcovii sunt nelipsiti in alimentatia noastra. Daca vreti sa ii cresteti acasa, atunci trebuie sa stiti ca morcovii au nevoie de lumina si de un spatiu decent pentru a se dezvolta bine. Pentru a-i cultiva, folositi un recipient adanc (in jur de 50-60 de centimetri) pe care sa il umpleti cu sol imbogatit cu ingrasaminte organice bogate in azot. Puteti pregati astfel de ingrasaminte si acasa dupa retete despre care am mai discutat.
Plantati semintele de morcov la distante de cel putin 2,5-3 centimetri una de alta. Mentineti solul umed, fara a exagera insa cu udatul. Veti observa ca semintele vor germina in doar cateva saptamani. Nu uitati sa asezati recipientele in care cresteti morcovii la lumina naturala, ideal pe pervaz sau pe balcon daca vremea este potrivita. Urmand aceleasi indicatii simple, puteti creste si ridichi acasa. Accesand acest link gasiti mai multe detalii.
Cartofii pot fi cultivati in ghivece mari, galeti sau chiar in saci de plastic. Lasati o margine apreciabila astfel incat sa puteti turna ingrasamant organic pe masura ce planta se dezvolta. In cazul sacilor, suflecati jumatatea superioara, dand drumul treptat marginilor sacului odata cu cresterea plantei.
Rosii, morcovi, fasole si ierburi aromatice
Fasolea verde creste foarte usor in mediile inchise daca ii oferiti lumina naturala si un sol umed. Asigurati-va ca ii atasati elemente de suport pe masura ce creste. Cultivati-o sadind boabele unei plante tinere.
Daca va plac ierburile aromatice, atunci trebuie sa stiti ca si acestea cresc usor in interior. Busuioc, patrunjel, oregano sau cimbru, toate pot fi recoltate direct de pe pervaz sau din balcon urmand cativa pasi simpli. Puneti semintele in recipiente mici pe care sa le asezati la lumina. Udati in mod regulat si asigurati-va ca aerisiti bine incaperea. Unele ierburi, precum rozmarinul, prefera temperaturi mai scazute si o expunere modesta la soare.
Daca pe langa ierburi, preferati si verdeturi, precum salata, atunci e bine sa stiti ca si acestea pot ajunge rapid pe masa voastra direct din rasaduri incropite acasa. Presarati cateva seminte pe fundul unui recipient din plastic pe care ati asezat in prealabil cateva servetele de hartie umezite. Asezati apoi recipientul sau recipientele intr-o punga mai mare de hartie pe care sa o adapostiti intr-un loc intunecat. Pulverizati apa din cand in cand si, atunci, cand lastarii ating cativa centimetri, scoateti recipientul din punga de hartie si mutati-l la lumina, dar nu in bataia directa a soarelui.
Pentru rosii cultivate la ghiveci accesati acest link unde gasiti informatii utile.