Exista pe fata Pamantului circa 700 de specii de plante identificate ca fiind toxice pentru animalele de companie. Multe dintre ele cresc in gradinile noastre, bucurandu-ne cu culorile si mireasma lor, fara sa stim insa ca au un astfel de efect asupra cainilor si pisicilor din casa. De la caz la caz, plantele toxice produc stari diferite animalelor, cu simptome care variaza de la diaree, voma la saliva excesiva si respiratie greoaie, printre altele. Mai jos va prezentam lista plantelor toxice pentru caini si pisici, insistand asupra celor comune, cu sanse sa se regaseasca in gradina multora dintre noi.
Aloe vera – desi este o planta cu numeroase beneficii pentru oameni, ea nu este indicata in apropierea animalelor de companie. Printre semnele clinice la animale identificam voma, diaree, anorexie, stari depresive, tremurat si schimbarea culorii urinei.
Amaryllis sau crinul de camera este o planta decorativa cu flori superbe, dar foarte toxica pentru animalele din casa. Bulbul contine cele mai multe toxine care dau animalelor dureri abdominale, diaree si saliva in exces.
Crinul, indiferent de specie, este nociv pentru pisici. Orice parte a plantei ar inghiti-o o pisica, aceasta ii poate provoca probleme grave la rinichi.
Pentru ca am vorbit de bulb, feriti animalele de bulbul lalelelor. Odata inghitit, acesta poate cauza convulsii, iritatie gastrointestinala si probleme cardiace.
Azaleea este o planta perena, de apartament, cu flori deosebit de frumoase, viu colorate. In ciuda acestui aspect, planta este toxica, nu doar pentru pisici si caini, ci si pentru cai, oi si capre. Cateva frunze ingerate si efectele se vad imediat in hipertensiune, paralizie a picioarelor, salivare excesiva, printre altele si care, netratate, pot duce la coma si chiar moarte.
Leandrul, oricat de frumos arata in curtea si gradina noastra, nu se impaca deloc cu animalele de langa casa. Frunze sau flori, odata ingerate pot cauza iritatii gastrointestinale, hipotermie, probleme cardiace si chiar moartea.
Begonia, o floare pe cat de populara in gradinile noastre, pe atat de toxica pentru animale. Tuberculii inghititi provoaca arsuri in cavitatea bucala care impiedica apoi animalele sa inghita alimente, salivare excesiva si stari de voma.
Si garoafele sunt periculoase pentru animale, mai ales ca sunt o prezenta constanta in buchetele de flori pe care le avem si in casele noastre. Printre simptome se numara dermatita si iritatii gastrointestinale.
Pentru ca tot am vorbit de flori pe care le oferim sau le primim adesea cadou, aveti grija la crizanteme, gladiole, narcise, hortensii, ghiocei, craciunite, branduse, lacramioare si iasomie. Pentru caini, ceapa si usturoiul au efecte toxice odata ingerate, alaturi de frunze, tulpini si flori de rosii si cartofi.
Surse: Earthclinic.com, Care2.com, Humanesociety.org
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: