Vesti bune pentru cei care castiga salariul mediu pe economie (677 euro) sau chiar mai mult si vor sa isi cumpere o casa noua. Un raport de piata recent arata ca aceasta este mai accesibila ca in oricare alt an dupa 1989.
Un apartament de 50 de metri patrati utili – la un pret de 1.350 de euro pe metrul patrat util – putea fi cumparat, in august, cu mai putin de 100 de salarii medii pe economie, potrivit unor calcule citate de imobiliare.com.
La inceputul lui 2020 erau necesare 104 salarii medii pe economie (668 de euro) – sau o perioada de 8,67 de ani – pentru cumpararea aceleiasi unitati locative (la un pret mediu de 1.390 de euro pe metru patrat util).
Spre comparatie, pentru achizitia unui apartament nou in Capitala erau necesare, la inceputul lui 2019, 105 salarii medii pe economie, la inceputul lui 2018 – 117, iar in 2008 – 393, potrivit calculelor SVN Romania. Cu alte cuvinte, in momentul de boom al pietei imobiliare autohtone, timpul ce trebuia alocat economisirii pretului integral al unei locuinte noi ajungea la aproape 33 de ani in cel mai mare oras al tarii.
Octombrie a adus un record de tranzactii
Numarul caselor, terenurilor si apartamentelor care au facut, luna trecuta, obiectul contractelor de vanzare-cumparare a atins cel mai inalt nivel din 2020, a fost cu 72% peste cel inregistrat in septembrie si cu 43% peste octombrie 2019, potrivit cpi.imobiliare.ro.
Pe parcursul lunii octombrie au fost vandute, la nivel national, 83.675 de imobile, cu 35.107 mai multe decat in septembrie, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).
Mai multe locuinte finalizate ca in 2019
In ciuda restrictiilor de circulatie impuse ca reactie la raspandirea Covid-19, in prima jumatate a acestui an au fost finalizate mai multe locuinte decat anul trecut, atat la nivel national, cat si in zona Capitalei.
Cel mai recent raport de piata publicat de Analize Imobiliare releva ca volumul livrarilor de locuinte din primul semestru al acestui an s-a cifrat la un total de 29.765 de unitati, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Spre comparatie, in perioada similara a anului anterior, la nivel national erau finalizate mai putine unitati, anume 27.204.
Cititi si: Cat mai costa sa stai cu chirie in Bucuresti? Impactul COVID-19
Cititi si: Cat costa casa care isi produce singura energia. Imagini din interior