Proiectul de lege privind infiintarea Fondului de solidaritate „Locuinte pentru tineri” a trecut de Senat si a fost aprobat si de o prima comisie a Camerei Deputatilor. Daca votul in plen va fi favorabil, tinerii sub 35 de ani vor fi ajutati de stat cu mii de euro.
Fondul de solidaritate este menit sa finanteze avansul necesar achizitionarii unei locuinte de catre tinerii sub 35 de ani, casatoriti, care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obtinerii creditului, insa nu au posibilitatea de a achita avansul.
„Programul de finantare a avansului necesar achizitionarii unei locuinte se adreseaza tinerilor care au posibilitatea de a achita ratele ulterioare obtinerii creditului si va fi destinat acelor persoane care indeplinesc conditiile de creditare presupuse de programul de finantare ‘O familie, o casa’ sau pe cele presupuse de creditare directa, prin banca”, se arata in propunerea legislativa.
Aceasta a fost aprobata de Senat, luna trecuta, si recent a primit aviz favorabil de la Comisia pentru dreturile omului din Camera Deputatilor, care este camera decizionala.
De unde vin banii si cum se vor aloca
Avansul de la stat nu va putea fi mai mare de 15% si nu va depasi pragul de 15.000 de euro. Banii vor fi returnati esalonat, in 10 ani, incepand cu cel de-al saselea an de la obtinerea lor, in rate lunare egale care cumulate cu cele ale creditului, nu vor depasi 1/3 din veniturile familiei. Aceste sume nu vor fi purtatoare de dobanzi, conform cpi.imobiliare.ro.
Conform unui amendament adoptat de Senat, societatile ale caror activitati sunt incadrate la „dezvoltare imobiliara” si „lucrari in constructii in cazul cladirilor rezidentiale si nerezidentiale” care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de un milion de lei vor transfera 1% din acesta catre Fondul de Solidaritate locuinte pentru tinerii romani. Sumele transferate sunt cheltuieli deductibile.
Apel la solidaritate
Senatorul PSD Radu Oprea, unul dintre initiatorii proiectului de act normativ, a subliniat ca proiectul este menit ca prin sprijinirea tinerilor sa-i determine pe acestia sa ramana in tara.
„Dezvoltatorii imobiliari care au afaceri peste un milion de euro sa fie solidari cu tinerii si sa se constituie sursa la acest fond de solidaritate”, a afirmat Oprea la dezbaterile din plenul Senatului.
Surse: agerpres.ro, cpi.imobiliare.ro.
Citeste si: Preturile locuintelor au crescut in Romania peste media din UE
Cititi si: Cat costa apartamentele in Drumul Taberei, cartierul care are acum si metrou