La noi în țară există un loc inedit, cunoscut drept “Marea Moartă a Europei”. Acolo are loc un fenomen destul de rar și îi atrage și pe turiștii de peste hotare. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Unde se află situat?
Locul inedit din România preferat de mulți turiști
Lacul Ursu din Sovata mai este cunoscut ca “Marea Moartă a Europei”. Și asta pentru că acolo este cea mai mare concentrație salină din lume, fiind unic pe planetă.
Lacul Ursu din Sovata
Turiștii vizitează des acest loc, inclusiv cei din străinătate. El este supranumit și „Marea Moartă a Europei”. La deschidere, zeci de oameni s-au înghesuit pentru a testa apa. De precizat că, pe timp de caniculă, nu vă puteți răcori, pentru că apa este caldă.
Lacul Ursu este unul dintre principalele obiective turistice din judeţul Mureş. Stratul de apă dulce care se află peste cel sărat conservă căldura şi împiedică pierderea ei în atmosferă.
Fenomenul rar întâlnit acolo
Fenomenul heliotermic (acumulare de energie termică) se referă la faptul că încălzirea apei se datorează pur și simplu căldurii emise de soare. Razele solare trec prin apa dulce de la suprafața lacului și se acumulează în apa sărată, mărindu-i continuu temperatura.
Preferat și de turiștii străini
„Sunt din Dallas, Texas, USA. Ce îmi place cel mai mult la acest loc este că e foarte curat, nu vezi aşa ceva în Texas”, a declarat un turistt venit tocmai din America.
Pentru cei care nu știu, lacul Ursu este cel mai mare şi mai cald lac helioterm din lume şi singurul lac înconjurat de un munte de sare cu vegetaţie bogată. El s-a format în urmă cu mai bine de 140 de ani, pe locul unei păşuni unde curgeau două pârâiaşe.
„Lacul Ursu este un lac helioterm, asta însemnând că se încâlzeşte de la razele soarelui, iar anul acesta am măsurat temperatura maximă la doi metri şi jumătate. Spre mijlocul lacului am măsurat 45,1 grade ceea ce nu s-a mai întâmplat din 2010, adică de 14 ani”, a mărturisit Robert Fulop Nagy, Director pentru operațiuni SC Balneoclimaterica.
Foto: star-tur.