Copiii sunt mereu manati de nevoia de a se juca, explora si inventa in acelasi timp, dar aceste preocupari normale sunt mai tot timpul in contradictie cu grija parintilor de a-i tine sub supraveghere si de a-i sti in siguranta. Tocmai din acest motiv, un loc de joaca in natura, in curtea sau gradina ta, poate raspunde nevoilor ambelor parti. Mai exact, un loc de joaca care sa se integreze in peisajul natural din jur – copaci, plante, balti, teren accidentat – si care sa incurajeze activitatea fizica in paralel cu stimularea creativitatii si imaginatiei. Iata mai jos ce recomanda specialistii, citati de site-ul AJC.com, cand vine vorba de locuri de joaca pentru copii in natura:
In general, locurile de joaca clasice, cu echipamente fabricate, lasa putin spatiu imaginatiei unui copil pentru ca el ajunge in timp sa faca acelasi timp de efort, pe un traseu aproape liniar. Un loc de joaca natural, in schimb, presupune mai mult efort fizic din partea copilului. De exemplu, daca instalati busteni de diferite dimensiuni si inaltimi, fie sub forma de scara, fie sub forma simpla de dale de pasit, copiii vor depune mai mult efort pentru a le parcurge si pot, de asemenea, sa isi aleaga diferite trasee. Medicii spun ca forta fizica pe care o dezvolta catarandu-se ii ajuta in timp sa se recupereze mai repede de pe urma cazaturilor si vanatailor care vin odata cu acestea.
Folositi-va de mediul inconjurator cand construiti un astfel de parc natural pentru copii. Daca sunt arbori prin preajma, construiti-le copiilor o casa in copac la care sa ajunga urcand pe o scara din franghii pentru mai mult efort si lucru in echipa. Radacinile copacilor iesite la suprafata sunt locuri ideale dupa care copiii isi ascund comorile, asa ca nu le astupati cu pamant.
De asemenea, un copac doborat de vant poate lesne contribui la locul de joaca din natura: bustenii infipti in pamant pot fi forma o scara, taiati mai scurt pot deveni dale de pasit, puteti face din trunchiul copacului un balansoar sau chiar un podet pentru un firicel de apa. O balta naturala ofera copiilor prilejul de a observa animale acvatice sau insecte sau pot folosi namolul pentru diferite jocuri. Construiti-le si banci pe care sa stea sau dupa care sa se ascunda sau diferite paravane din lemn pe care sa le utilizeze in joaca lor.
Specialistii mai recomanda imbinarea sectoarelor din gradina rezervate adultilor cu cele ale copiilor astfel incat acestia sa nu se simta izolati si sa evite comunicarea. Este recomandata crearea unui fel de circuit cu diferite spatii de joaca in jurul gradinii, lasand centrul liber pentru alergat. In gradinile mici, abordati vertical aceasta provocare, in sensul crearii unor mici platforme in copaci, in loc de case, si instalarii de tiroliene de la un copac la altul sau scari din franghie.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: