Felul in care alegeti sa luminati mansarda este foarte important pentru aspectul si atmosfera camerelor de la acest nivel. Inclusiv forma lor poate fi influentata daca alegeti lucarna sau luminator. Iata care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui format.
Lucarna este o fereastra verticală, amenajata in acoperisul cu panta mare al unei constructii, in scopul luminarii si aerisirii incaperilor de la mansarda. Luminatorul este o fereastra inclinata folosita pentru iluminatul natural, construita intr-o structura de acoperis.
Lucarna sau luminator? Avantajele si dezavantajele lucarnei
- Lucarnele sunt ferestre usor de curatat si au avantajul de a reduce zona de pereti inclinati din pod.
- Lumina data de lucarne este cu 30-40% mai putina decat cea data de luminatoare. Cu toate acestea, uniformitatea de iluminare poate fi influentata de latime si montaj.
- Pentru ca presupun o prelungire a acoperisului, lucarnele sunt in mod normal mai scumpe decat luminatoarele obisnuite.
Pentru ca lucarnele sa fie cat mai functionale, va oferim cateva reguli simple:
- Suprafata ferestrei ar trebui sa fie minim 1/8 din suprafata totala a camerei.
- Pervazul trebuie sa fie la o inaltime de aproximativ 90 cm de la podea.
- Inaltimea deschiderii ferestrei este ideala de aproximativ 120-150 cm.
Lucarna sau luminator? Avantajele si dezavantajele luminatoarelor
- Fereastra luminator permite cu 30-40% mai multa lumina naturala decat lucarnele si ofera o iluminare mai uniforma.
- Cu toate acestea, aceaste ferestre se murdaresc mult mai repede si necesita cu atat mai multa intretinere cu cat inclinatia este mai mare.
- In timpul iernii, ferestrele pot fi acoperite de zapada si devine dificila luminarea si aerisirea incaperii. Vara, dimpotriva, lumina soarelui poate duce la o supraincalzire a camerei.
- In unele cazuri, puteti plasa mai multe ferestre, chiar unele langa altele. O astfel de decizie va revitaliza un interior si il va face mult mai interesant.
Cum trebuie gandit un luminator?
Din moment ce o astfel de fereastra transmite mai multa lumina, dimensiunea acesteia ar trebui sa fie optim 1/8-1/10 din suprafața totala a camerei. In cazul in care ferestrele de acoperis sunt prea mari, camera de la mansarda necesita un consum mai mare de energie din cauza incalzirii.
Marginea inferioara a ferestrei este recomandat sa fie la 90 – 110 cm si la o inaltime de 185 – 205 cm deasupra podelei.
Surse: dailyproject.ro, fereastraperfecta.ro, doityourself.com
Surse foto: houzz.com, dailyproject.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: