Dupa ce o perioada mai lunga de timp ai platit luna de luna chirie, soseste un moment cand vrei sa iti iei propriul tau apartament. Pentru ca este o investitie pe termen lung si pentru ca probabil este prima data cand iti achizitionezi o locuinta, este bine sa iei in considerare cateva aspecte. Pentru a nu avea surprize neplacute, pentru a te bucura de casa visurilor tale, fa-ti o lista si ia decizia care in final sa se dovedeasca a fi cea mai buna.
1. Stabileste care este zona in care ti-ar placea sa iti iei apartamentul. Daca nu ai locuit pana acum in acea parte a orasului, incearca sa te familiarizezi si sa cunosti zona. Plimba-te mai des prin acele locuri.
2. Cerceteaza piata. Nu ramane indiferent la piata imobiliara. Site-uri specializate iti arata preturile apartamentelor din diferite zone ale orasului, de conditii diverse. Compara apartamente de acelasi standard. Apartamente de 2 camere intr-un complex rezidential vor fi mai scumpe decat cele aflate in blocurile vechi, insa in cazul acestora din urma va trebui sa mai cheltui frumoase sume de bani cu renovarea.
3. Vizioneaza cat mai multe apartamente care respecta criteriile tale. Doar in felul acesta poti cunoaste si compara, poti lua o decizie in cunostinta de cauza. Sunt lucruri pe care doar la locul de fata le poti afla, ca de exemplu cum arata scara blocului, daca exista restantieri foarte multi.
Si acum sa ne imaginam ca ai gasit un apartament care iti place…
4. Verifica daca se afla in imediata apropiere punctele tale de interes, cum ar fi mijloace de transport in comun (inclusiv metrou), hipermarketuri, gradinita, scoala, sediul unde lucrezi, parc, sala de fitness s.a.
5. Daca ai masina este foarte important sa stii daca proprietarul care iti vinde apartamentul iti asigura si un loc de parcare pe care il are platit la primarie. In cazul unui complex rezidential, asadar blocuri noi, asigura-te ca mai exista locuri de parcare disponibile. Tine cond ca un complex rezidential de top pune la dispozitie inclusiv parcare subterana, astfel ca iarna nu vei da zapada la o parte.
6. Compartimentarea apartamentului este esentiala. Un numar mare de metri patrati care nu au stiut sa fie bine gestionati, pot face ca un apartament sa para mai mic decat este de fapt. In schimb, apartamentele care au fost gandite si impartite astfel incat sa profiti la maximum de spatiul lor, asadar decomandate si eficient compartimentate sunt ideale. Nu face copromisuri cand vine vorba de delimitarea camerelor, in special atunci cand ai copii si nevoia de intimitate este mai mare.
7. Analizeaza ce facilitati iti pune la dispozitie apartamentul, ca de exemplu centrala termica, aer conditionat. Tine cont ca un apartament intr-un complex rezidential are dotari ultramoderne care includ obiecte sanitare moderne produse in Italia, parchet foarte bun, usi de calitate si chiar incalzire prin pardoseala.
8. Cat de veche este cladirea? Este dinainte de cutremurul din ‘79? De asemenea, uita-te si daca este un bloc izolat termic. In cazul unui bloc nou, dintr-un complex rezidential, adreseaza intrebari despre structura de rezistenta. Contrar multor mituri, structura de rezistenta a unui bloc nou este foarte solida, alcatuita din diafragme, stalpi si grinzi din beton armat. Elementele structurale au caracteristici de rezistenta si rigiditate conform celor mai recente standarde.