Atunci cand vine vorba de inchirierea unui apartament, lucrurile par a fi foarte simple, insa, trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri atunci cand te decizi sa iti inchiriezi apartamentul. Iata care sunt acestea
Ce este garantia si cum se stabileste ea?
Majoritatea proprietarilor cer o anumita garantie atunci cand se gandesc sa isi inchirieze apartamentul. Aceasta garantie este de obicei cat plata unei luni de chirie si il asigura pe proprietar ca locuinta sa va fi folosita in cei mai buni termeni, fara ca chiriasul sa defecteze ceva. In momentul in care proprietarul observa ceva in neregula, poate discuta cu chiriasul si in situatia in care se stabileste ca el a fost de vina, se poate folosi o parte din garantie pentru a indrepta situatia. Practic, aceasta garantie este o siguranta in plus pentru tine ca apartamentul tau nu va fi distrus de viitorul chirias.
Cine suporta costurile cu utilitatile?
In momentul in care te horatasti sa iti inchiriezi apartamentul, trebuie sa stabilesti cine va plati utilitatile, tu sau chiriasul? Varianta riscanta este cea in care platesti tu utilitatile si incluzi aceasta parte in costul inchirierii pentru ca nu poti sti niciodata sigur cat vor fi cheltuielile de intretinere peste un an sau doi si s-ar putea sa fii in pierdere la un moment dat. Cea mai simpla varianta si cea indicata de altfel este cea in care chiriasul iti plateste tie chiria si de plata cheltuielilor se ocupa singur. Insa, in aceasta situatie, ar trebui sa verifici din cand in cand daca au fost intr-adevar platite pentru a nu te trezi cu tot felul de datorii sau in cazul cel mai rau, cu cablul TV sau cu electricitatea taiata pentru ca chiriasul nu a platit la timp
Este necesar un contract de inchiriere?
Multi proprietari considera ca acest contract de inchiriere nu este decat o pierdere de vreme si prefera sa mearga pe incredere. Noi spunem ca un contract de inchiere este absolut necesar, pentru ca acesta va stipula toate drepturile si obligatiile fiecarei parti. Contractul de inchiriere, alaturi de garantie nu reprezinta decat o masura de siguranta in plus pentru tine ca proprietar, dar si pentru chirias. In momentul in care are loc o anumita problema, veti sti exact cine este responsabil si ce este de facut mai departe.
Printre clauzele contractului de inchiriere trebuie sa se regaseasca asumarea responsabilitatii chiriasului ca la finele perioadei de inchiriere, obiectele de mobilier si nu numai au fost lasate intacte, fara deteriorari. Unii proprietari anexeaza la contract si o fisa de inventar cu piesele de mobilier, obiectele sanitare si accesoriile care se regasesc in apartament in momentul mutarii chiriasului. Insa, acest tip de document necesita o munca in plus pe care poti fi sau nu dispus sa o faci.
Mobilat sau nemobilat?
O alta decizie pe care trebuie sa o iei atunci cand iti inchiriezi apartamentul este daca il vei lasa mobilat sau nemobilat. Aproximativ 75% dintre apartamentele aflate spre inchiriere sunt mobilate si utilate, aceasta fiind si varianta optima. Daca optezi pentru inchirierea nemobilata a apartamentului, tine cont ca acest lucru trebuie sa se reflecte in pretul de inchiriere. Cu alte cuvinte, daca apartamentul este mobilat, poti cere un pret mai mare, daca nu este mobilat, ai obligatia sa ceri un pret mai mic pentru ca chiriasul trebuie sa investeasca suplimentar in obiectele de mobilier necesare.