
O floare atât de mică, dar care aduce atât de multă prospețime! Astăzi, descoperim o mulțime de lucruri interesante și mai puțin știute din primăvăratica lume a ghioceilor.
În primul rând, numele său grecesc este Galanthus, iar în greacă ”gala” înseamnă ”lapte”, iar ”anthos” se traduce ”floare”. Este o descriere cum nu se poate mai bine a culorilor ghioceilor, combinația perfectă de verde și alb.
Ghiocelul comun, pe care mulți îl avem prin grădini, se numește Galanthus nivalis. Iar, acum, că am explicat numele florii, să trecem la partea cu adevărat interesantă.
Începem cu o atenționare. Bulbii ghioceilor sunt otrăvitoare, iar această ”super-putere” îi face să dăinuie foarte mult sub pământ, rămânând neatinși de rozătoare, gândaci, viermi și alți dăunători. Așadar, încercați ca, înainte de plantare, să țineți bulbii departe de copii, dar și de animale. În Marea Britanie, există chiar o legendă, care spune povestea unei tinere care și-a găsit iubitul mort, lângă niște ghiocei. Așadar, dacă mergeți în Anglia rurală, ar fi bine să nu pomeniți de aceste flori 🙂 Desigur, este doar o superstiție, nu vă faceți griji prea tare.
Dacă tot am pomenit de superstiții, în România oamenii cred că grădinile cu ghiocei feresc ființele din gospodărie (de la oameni la animale) de boli. Aceste flori sunt simboluri ale speranței și prieteniei.
Galanthus S. Arnott, ghiocelul uriaș
Există o varietate de ghiocei cu flori imense, cam de două ori mai mari decât ale ghioceilor comuni. Pentru cei care o vor în curtea lor, această varietate se numește Galanthus S. Arnott. Acest tip crește foarte mult și în înălțime, tulpinile ajungând uneori chiar la 20 cm. Cum vă spuneam în titlu, există și ghiocei de … toamnă. Denumirea acestuia este Galanthus reginae-olgae. În total, există zeci de soiuri de ghiocei. Iar Galanthus magnet este o varietate capabilă să formeze rapid ”tufe” bogate de ghiocei cu flori mari.

Există și cercetări referitoare la substanțele pe care le conțin ghioceii. Substanța – numită galantamină – a fost asociată cu unele tratamente pentru diminuarea efectelor maladiei Alzheimer, dar și împotriva demenței senile. Cum studiile sunt în plină desfășurare, nu ne permitem să spunem că galantamina este sau nu eficientă în lupta cu acest boli extrem de grave.
Cum să alegi bulbii de ghiocel
Cum pe casepractice.ro vrem să vă dăm cât mai multe sfaturi practice, de imediată utilitate, vă spunem și un truc pentru alegerea bulbilor. Când îi cumpărați, verificați câtă vreme au stat bulbii în condiții de magazin, adică uscați, lipsiți de umiditate. Cel mai bine ar fi să cumpărați bulbi abia scoși din pământ, chiar cu tot cu frunze, dacă se poate. De altfel, serele de profil chiar asta fac, vând bulbii de ghiocei cu tot cu frunze, iar astfel vi se vor prinde și vor înflori frumos cu siguranță, încă din primul an.

Puțin cunoscută este și povestea rezervației de ghiocei din Dobrogea, din Parcul Național Munții Măcinului, mai exact Pădurea Babadag. Aici crește Galanthus plicatus, o specie protejată. Acest lucru înseamnă că puteți admira în voie florile, dar nu rupeți absolut niciuna și sfătuiți-vă și copiii să facă la fel! Locul aceste minunat are nevoie de toată grija noastră! Egoismul celor care rup sau chiar scot din pământ bulbii acestor flori va face ca acest paradis să dispară.