Expertii spun ca dieta mediteraneana te ajuta sa slabesti repede, chiar daca, practic, te indopi cu mancare. Bogata in legume, fructe, masline, seminte, iaurt si peste, dieta mediteraneana are un rol benefic pentru sistemul cardiovascular si cel nervos, dovedit fiind faptul ca cei care o urmeaza isi injumatatesc riscul de a face depresii si tin sub un control ferm tensiunea arteriala si colesterolul. De asemenea, persoanele care tin o astfel de dieta prezinta un risc scazut de cancer, diabet, obezitate, Alzheimer si Parkinson. Dupa ce am trecut sumar in revista beneficiile, sa vedem doua retete de mancaruri grecesti sanatoase pentru cina.
Pentru ca vorbim de Grecia, atunci sa incepem cu pestele, omniprezent pe masa elenilor. Pentru urmatoarea reta aveti nevoie de un sfert de ceasca suc de lamaie, doua linguri de ulei de masline, un sfert de lingura de oregano, circa jumatate de kilogram de peste (cod sau orice alt peste de apa sarata), frunze de spanac, un sfert de cana masline Kalamata si o felie de lamaie.
Amestecati uleiul de masline, sucul de lamaie si oregano intr-un castron. Asezati pestele in tigaie si turnati compozitia de mai sus peste el. Lasati-l sa fiarba in lichid, apoi dati focul la mic si lasati pestele sa fie patruns de arome timp de cel mult zece minute, incercandu-l daca este gata. Intre timp, decorati o farfurie cu frunze de spanac. Luati pestele din tigaie si asezati-l peste frunzele de spanac apoi turnati zeama din tigaie peste el. Adaugati masline si felia de lamaie in final.
A doua reteta este o salata de pui Souvlaki. Pentru ea aveti nevoie de doua linguri de usturoi pisat, o lingura de suc de lamaie, o lingura de ulei de masline, jumatate de lingura de oregano, un sfert de lingura de sare, un sfert de lingura de piper, jumatate de kilogram de piept de pui dezosat, trei castraveti tocati marunt, in cubulete, jumatate de cana de ceapa rosie taiata felii, jumatate de cana de branza feta framantata, doua linguri de masline Kalamata maruntite, doua rosii coapte si feliate si jumatate de cana de iaurt dietetic.
Asezati gratarul pe foc. Amestecati o lingura de usturoi pisat cu urmatoarele cinci ingrediente din lista, cealalta lingura de usturoi folosind-o pentru a unge pieptul de pui. Lasati apoi puiul sa se macereze in compozitia de mai sus si apoi asezati-l pe gratar pana cand se prajeste. Taiati-l apoi in bucati mici si combinati-le cu castravetii taiati marunt si urmatoarele patru ingrediente din lista. Intr-un castron separat, amestecati iaurtul cu castravetii dati prin razatoare, o lingura de otet din vin alb, jumatate de lingura de usturoi pisat, un sfert de lingura de sare, un sfert de lingura de piper rosu si un sfert de piper negru. Turnati compozitia rezultata peste puiul amestecat deja cu legumele si celelalte ingrediente.
Surse: Food.com, Myrecipes.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: