Ai facut excese peste excese in perioada sarbatorilor, dar aceasta nu inseamna ca trebuie sa intri in post imediat dupa. Mai ales ca te-ai obisnuit cu mancaruri care mai de care mai savuroase. Iti propunem trei retete de mancaruri usoare dupa sarbatori, dar nu mai putin delicioase decat cele de pe mesele festive.
1. Mancaruri usoare dupa sarbatori. Salata cu pui la gratar si lipie coapta
Ingrediente (pentru 4 portii):
- piept de pui fara piele si fara os 1 buc. (415 g)
- salata iceberg 1 buc. (450 g)
- rosie 1 buc. mare (240 g)
- masline kalamata 100 g
- branza feta 100 g
- lipie libaneza 200 g
- ulei de masline 5 linguri
- suc de lamaie 2 linguri
- otet balsamic 2 linguri
- oregano uscat 1 lingurita cu varf
- sare, piper
Preparare:
Pentru a coace lipia, incingeti cuptorul la 200 grade Celsius. Taiati lipiile in bucatele si distribuiti-le intr-o tava de aragaz, tapetata cu hartie de copt. Stropiti bucatile de lipie cu ulei de masline (circa o lingura) si bagati in cuptor. Lasati cam 10 minute, avand grija sa verificati din cand in cand, pentru ca lipiile au tendinta sa se “maroneasca” repede. Scoateti si lasati bucatile de lipie sa se raceasca.
Incingeti o tigaie-gratar si taiati pieptul de pui in felii. Dati-le cu sare, piper si un pic de oregano si rumeniti-le, pe ambele parti. Lasati-le sa se raceasca pe o farfurie.
Intr-un bol mare, amestecati puiul (taiat bucatele), salata iceberg (curatata, spalata, scursa si taiata fasii), maslinele, feta (bucatele), rosia (tot bucatele) si lipiile coapte.
Pentru vinegreta, puneti intr-un bol 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet balsamic, 2 linguri suc de lamaie, restul de oregano si piper proaspat macinat. Mixati pana cand obtineti o emulsie. Turnati-o peste salata si amestecati bine.
Sursa: gurmandino.ro
2. Mancaruri usoare dupa sarbatori. Paste cu creveti
Ingrediente (pentru 2-3 persoane):
- jumatate de pachet de spaghete integrale
- un pachet de creveti proaspeti sau pre-fierti (circa 400 gr)
- 2-3 catei de usturoi
- un pahar de vin alb (100 ml)
- sucul de la o jumatate de lamaie
- un ardei iute (optional)
- 200 ml suc de rosii foarte gros
- ulei de masline extravirgin
- oregano uscat
- busuioc proaspat
Preparare:
Fierbeti pastele in apa clocotita cu putina sare si o lingura de ulei. Pastele se fierb „al dente”. Apoi se scurg intr-o strecuratoare si se spala cu jet puternic de apa rece. Le lasati in strecuratoare pana cand e gata sosul de creveti.
Spalati crevetii, scurgeti-i bine si puneti-i intr-o tigaie cu putin ulei incins. Presarati putina sare si saltati-i de cateva ori. Macinati usturoiul si adaugati-l peste creveti. Continuati sa saltati tigaia, mentinand focul puternic. Daca nu sunteti obisnuiti cu aceasta operatiune, puteti sa amestecati foarte usor, sa nu se rupa crevetii.
Adaugati vinul si reduceti focul la mediu. Lasati sa fiarba circa 2 minute, pana se evapora alcoolul. Stoarceti lamaia peste creveti. Adaugati pastele fierte, scurse si racite peste creveti, amestecati usor si lasati-le sa ia putina aroma din sosul de creveti. Adaugati sucul de rosii. Lasati sa fiarba 2-3 minute la foc mediu spre mic. Daca vreti ca sosul sa fie picant puteti sa adaugati ulei aromatizat cu chilli sau putin ardei iute tocat fin.
Presarati sare, piper, oregano cu 2 minute inainte sa opriti focul. Opriti focul si adaugati busuiocul tocat. Lasati pastele in tigaie sau intr-un bol cateva minute inainte de a le servi. Ele vor absorbi aproape tot sosul.
Sursa: retetedevis.ro
3. Mancaruri usoare dupa sarbatori. Ciorba de peste
Ingrediente:
- 1 kg somon/crap/somn/stiuca
- 1 ceapa medie
- 1 ardei gras rosu mare
- 2-3 morcovi
- 2 dovlecei maricei
- 4-5 rosii
- leustean
- patrunjel
- 2-3 linguri de otet
- sare
- 2-3 l apa
Preparare:
Curatam pestele si il taiem in bucati potrivite.
Spalam si taiem in cubulete potrivite morcovii, ardeiul rosu, dovleceii si ceapa iar rosiile le taiem in 4 bucati.
Punem apa intr-o oala si adaugam cubuletele de morcovi, ardei, dovlecei si ceapa. Acoperim oala cu un capac si le lasam sa fiarba, pe foc mic, pana cand sunt aproape fierte.
Adaugam bucatile de peste si rosiile si mai lasam ciorba de peste sa fiarba pentru inca 10-15 minute maxim.
La sfarsit adaugam leustean proaspat si patrunjel, tocate marunt, sare si 2-3 linguri de otet.
Sursa: lauraadamache.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: