Coordonarea extrem de slaba intre institutiile statului, testarea insuficienta si relaxarea din timpul verii au facut ca Romania sa se confrunte, acum, cu o crestere accelerata a cazurilor zilnice de coronavirus. La recordurile negative din ultimele zile a contribuit si organizarea alegerilor locale, luna trecuta, apreciaza Razvan Chereches, profesor de sanatate publica la Universitatea Babes-Bolyai.
„Singura modalitate prin care noi putem sa rezolvam problema era daca faceam testare in numere mari, dar nu am crescut semnificativ testarea. Daca faceam ancheta epidemiologica riguros, dar nu am facut pentru ca personalul DSP-urilor a ramas mic, nu am alocat fonduri, anchetele epidemiologice se fac in continuare doar de catre medici, ceea ce e o greseala”, spune Razvan Chereches, intr-un interviu pentru spotmedia.ro.
„Trebuia sa urmarim izolarea cazurilor acasa, ceea ce tinea tot de personalul DSP. Apoi, disciplina purtarii mastilor in spatiile publice si distantarea sociala mentinuta continuu, care sa se faca prin campanii de informare si educare continua. Iar pentru cei care nu pot sau nu vor sa inteleaga, prin amenzi”, adauga profesorul de la Universitatea Babes-Bolyai.
De ce creste rata de infectie
Razvan Chereches a explicat de ce, pe masura ce vremea se raceste, numarul cazurilor noi creste. „Ministerul Sanatatii a petrecut vara intr-o dulce relaxare spunand ca epidemia este controlata. Nu controlam nimic! Cand se face frig, oamenii intra si incep sa interactioneze in spatii interioare, unde rata de transmitere e mult mai mare. De asta creste acum asa de mult rata de infectie”, precizeaza profesorul Chereches.
„Daca aveam o vara de doi ani eram in control datorita ei, nu datorita masurilor Ministerului Sanatatii”, subliniaza acesta.
Votul nu e un risc, daca se respecta regulile
In legatura cu alegerilor locale, profesorul de la Cluj a tinut sa precizeze ca votul propriu-zis nu e un risc, daca se respecta regulile de igiena si distantare. „E ca mersul la cumparaturi, daca se respecta normele de igiena, masca, dezinfectarea suprafetelor si a obiectelor utilizate dupa fiecare votant, dezinfectarea mainilor la intrare, ventilarea corespunzatoare a sectiei si distanta corespunzatoare intre persoanele din sectie”, spune Razvan Chereches.
„Riscul cel mare a venit din campania electorala si din masurile extrem de relaxate ca sa nu supere votantii”, adauga profesorul de sanatate publica. In opinia sa, acolo unde se depaseste rata de infectare de 3 la mie ar trebui instaurat lock-down, pentru a scadea numarul bolnavilor de coronavirus.
Cititi si: O noua ipoteza privind aparitia coronavirusului in Europa
Cititi si: Cum poate fi oprita pandemia de coronavirus