Testarea vaccinului contra COVID-19 produs de grupul farmaceutic anglo-suedez AstraZeneca a fost intrerupta, saptamana aceasta, dupa ce unul dintre voluntari s-a simtit rau. Acesta a povestit presei ce i s-a intamplat dupa administrarea primei doze de ser.
„M-am trezit, la ora doua dimineata, inghetat, dar aveam temperatura peste 39 de grade Celsius. Ma simteam foarte slabit si nu m-am putut ridica din pat, asa ca partenerul meu mi-a dat un paracetamol. Temperatura a ramas ridicata cam o zi si ma simteam foarte slabit, letargic si nu puteam sa fac mai nimic”, a povestit barbatul, sub protectia anonimatului, pentru dailymail.co.uk.
Timp de doua zile dupa prima doza de vaccine, frisoanele au continuat, a adaugat voluntarul. In plus, au aparut si dureri puternice de cap si puterea de concentrare i-a scazut. Dupa inca o zi, a inceput sa se simta ceva mai bine, dar efectele secundare nu au disparut. „N-am fost in apele mele cateva zile, chiar daca nu mai aveam simptomele din prima zi, cand m-am simtit groaznic”, a mai spus barbatul.
Teste intrerupte
Luni, voluntarului trebuia sa i se administreze urmatoarea doza, insa a primit un mail de la cel care coordona testele si care il anunta ca procedura se amana. Cu toate acestea, oficialii AstraZeneca sustin ca obtinerea unui vaccin impotriva COVID-19 care sa fie disponibil pana la sfarsitul anului este in continuare posibila, in pofida intreruperii studiilor clinice efectuate impreuna cu Universitatea Oxford.
„Inca am putea avea un vaccin pana la sfarsitul anului, inceputul anului viitor”, a declarat directorul general al companiei, Pascal Soriot, in cadrul unei conferinte desfasurata online, gazduita de grupul media Tortoise, si potrivit comentariilor confirmate de un purtator de cuvant al AstraZeneca. Soriot a explicat, insa, ca decizia de a relua studiile clinice nu revine grupului sau, ci unui comitet de experti independenti.
OMS anunta progrese
In cea mai recenta actualizare a datelor, publicata miercuri, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) enumera 35 de „vaccinuri-candidat” evaluate in prezent in cadrul studiilor clinice desfasurate pe subiecti umani la nivel mondial. Noua dintre acestea se afla deja in etapa finala sau sunt pe cale sa intre in acest stadiu.
Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) estimeaza ca ar putea dura cel putin pana la inceputul anului 2021 ca un vaccin contra COVID-19 sa fie gata pentru aprobare si disponibil in cantitati suficiente pentru utilizare la nivel mondial.
Surse: dailymail.co.uk, agerpres.ro
Cititi si: Trei tari in care coronavirusul a revenit in forta
Cititi si: Ce se intampla cu vaccinul romanesc contra COVID-19