Cu 7 pacienti vindecati si alti 8 in tratament, un medic roman vorbeste despre formele severe ale infectarii cu coronavirus si despre riscurile care pot aparea dupa elimiarea acestuia din organism.
Cora Mitroi-Maxim este medic infectionist la Spitalul Clinic de Boli Infectioase din Constanta. La inceputul pandemiei de coronavirus facea garzi care depaseau si 30 de ore. Este medicul curant al primului caz grav vindecat in acest spital si este hotarata sa nu faca niciun pas inapoi in lupta cu COVID-19.
Vindecarea bolnavilor de coronavirus este o munca de echipa, spune dr. Cora Mitroi-Maxim (foto), intr-un interviu pentru ziuadeconstanta.ro. Oxigenul este vital pentru cazurile moderate si severe, ca si reanimatorii cu experienta, explica medicul din Constanta. Ii contrazice pe cei care spun ca, de fapt, cel mai bun tratament ar fi trenul spre un spital din Bucuresti.
Ziua care face diferenta pentru bolnavul de coronavirus
Prin prisma experientei din ultimele saptamani, Cora Mitroi-Maxim spune ca exista o zi importanta, o zi care face diferenta pentru un bolnav care a contractat o forma moderata de coronavirus.
Ziua a saptea a bolii este extrem de importanta. Atunci se recolteaza al doilea test. Cine trece cu bine de acest prag se va recupera bine, explica medicul. Cam 20% dintre pacienti au forme moderate. Sunt cazuri in care aceste forme moderate se deterioreaza dupa acest prag si este nevoie de interventie prompta, adauga Cora Mitroi-Maxim.
In aceste cazuri, vindecarea totala necesita mai mult de 14 zile, iar in cazul formelor severe – chiar sase saptamani.
Risc de fibroza pulmonara
70% dintre bolnavi se recupereaza fara probleme, 20% sunt aceste cazuri moderate, iar 10% cazuri grave.
„Persoanele cu febra, tuse si dificultati de respiratie trebuie sa solicite asistenta medicala imediat. Am avut, din pacate, persoane care desi aveau simptome, au stata acasa mai multe zile. Iar cand au ajuns la spital, starea lor era deja deteriorata. Acest virus are manifestari clinice imprevizibile.
In ceea ce priveste riscul reimbolnavirii, acesta ar putea aparea doar in situatii exceptionale, ca in cazul oricarui virus. Exista insa posibilitatea ca unii pacienti sa dezvolte, dupa vindecare, fibroza pulmonara, atrage atentia medicul constantean.
Risc pentru pacientii cu mai multe boli
Coronavirusul le este fatal celor cu conditii patologice preexistente, explica dr. Cora Mitroi-Maxim. Faptul ca pacientul nu avea nicio boala cunoscuta inainte sa se infecteze cu coronavirus nu inseamna ca nu era bolnav.
Risca sa faca forme grave, in general, cei care sufera de probleme cardiace, de diabet sau sunt obezi. Unii dintre ei si-au descoperit afectiunile dupa ce s-au infectat cu coronavirus, povesteste medicul.
„Pe mine, fiecare caz ma consuma in aceeasi masura”, conchide medicul infectionist din Constanta.