Distanța de plantare la măr este de în general de patru x patru metri, însă nu și dacă vorbim de mărul columnar.
Cercetările arată că pe un singur hectar pot fi plantați între 7.000 si 28.000 de meri columnari, iar producția la un singur pom a ajuns, chiar în România, la 10 kilograme de fructe / pom.
Mărul columnar a apărut în Canada și a adus multe avantaje
Dar să o luăm cu începutul. Mărul columnar, așa cum este el acum, nu a apărut de foarte mult timp. În urmă cu exact 60 de ani, în 1960, a apărut o mutație la un soi numit McIntosh. Acest soi era caracteriat de un ax cu firave ramificații laterale, dar acest ax era extrem de roditor, au constatat pomicultorii. În plus, soiul avea o foarte bună ancorare în sol, nefiind nevoie de ”ajutoare” ca șpalierii.
Sunt plantații în care pomicultorii au pus chiar peste 10.000 de meri columnari la hectar. Totuși, atunci când sunt foarte aglomerați, la acești pomi crește pericolul de rapăn. De aceea, poate ar fi bună o abordare de câteva mii de pomi la hectar (7.000-8.000 ar fi un număr optim).
Ce economii aduce mărul columnar pentru pomicultori
Potrivit Gazetei de Agricultură, cultivarea de pomi columnari aduce o economie de 5000 de euro la hectar doar prin faptul că nu se folosesc mijloace de susținere. În plus, e nevoie de mult mai puține tăieri și se face economie și la recoltare, deoarece pomii nu sunt foarte înalți (maxim 2.5 metri) și pot fi culeși de jos. Mărul columnar nu crește mult în lățime, ”coroana” fiind de doar 40-50 de centimetri.
Producția la soiurile de măr columnar sunt de 2 kilograme / pom în anul 2 de la plantare și de până la 15 kg / pom în anul 5.
La Pitești, s-au obținut 10 kilograme / pom
La Institutul Pomicol Pitești – Mărăcineni a avut loc chiar un studiu, după ce soiul columnar McIntosh Wijcik a fost introdus în anul 1968. Studiul a arătat că pomul a fost rezistent la rapăn și s-au obținut, la maturitate, 10 kilograme de mere / pom. În aceste condiții, cu un număr de 7000-9000 de pomi la hectar se pot obține, spun pomicultorii, circa 75 de tone / hectar.
Ca și alți pomi, mărul columnar poate fi plantat atât toamna, cât și primăvara. Distanța de plantare la acești pomi este de 50-80 cm (pentru o livada aerisită vă recomandăm distanța de un metru între pomi). Dacă îi lăsăm fiecărui pom un metru pătrat, într-o livadă de un hectar vor încăpea circa 10.000 de pomi.
Alegeți pomi de 2-3 ani, care intră repede pe rod
În general, pomii sunt livrați de către pepiniere la o vârstă de 2-3 ani și având o înălțime de peste 50-60 de centimetri. Când comandați, aveți grijă la acest aspect, pentru a fi sigur că primit un măr columnar de calitate, care va intra în scurt timp pe producție.
Foarte populare s-au dovedit soiurile de măr columnar Wijcik, Polka, Samba, Smaragh, Bolero, Garden Fountain și altele.
Puteți citi mai multe despre pomii fructiferi columnari în articolul nostru de aici.