Purtarea de masti poate ajuta la reducerea transmiterii coronavirusului, iar Ministerul Sanatatii vine cu precizari privind eficacitatea acestora.
Pentru ca mastile chirurgicale de unica folosinta sunt tot mai greu de gasit, mai multi producatori au lansat pe piata masti din materiale textile. Ca sa le vanda mai repede, spun ca aceste sunt la fel de eficiente, dar lucrurile nu stau, in realitate, chiar asa.
Pastrarea distanței fizice și a igienei riguroase a mainilor raman, totusi, principalele metode de prevenire a coronavirusului.
„Protectie net superioara”
„Mastile simple chirurgicale au o protectie net superioara celor textile”, precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-un mesaj postat pe Facebook. Chiar daca limiteaza raspandirea infectiei, mastile textile nu ofera protectie purtatorului, se mai spune in textul citat. Cei care le cumpara trebuie sa mai stie ca acestea trebuie spalate dupa fiecare purtare.
Ca sa fim in siguranta, trebuie sa ne dezinfectam/spalam pe maini inainte si dupa ce ne punem mastile. Si nu le atingem cand le purtam. Si chiar daca purtam masca, este absolut necesar sa pastram o distanta de minimum 3 pasi mari fata de ceilalti.
Un lucru trebuie sa ne fie clar. Materialele din care sunt fabricate măștile textile nu protejează suficient în mediul spitalicesc.
Ce recomanda autoritatile americane
Centrul pentru Preventia si Controlul Bolilor din SUA (CDC)apreciaza ca purtarea mastilor simple din textile ar putea incetini raspandirea coronavirusului. Sunt utile in special in locurile unde distanta fizica este dificil de mentinut. Vorbim de cozi, magazine sau farmacii mici, mijloace de transport.
CDC avertizeaza ca astfel de masti nu trebuie purtate de copiii sub 2 ani sau de persoane cu probleme respiratorii.
Pe de alta parte, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ferm purtarea mastilor chirurgicale sau a mastilor de protectie speciale in mediul spitalicesc.
Raed Arafat: Toata lumea sa poarte masca!
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, recomanda ca toata lumea sa poarte masca. „Este cunoscut faptul ca nu prea gasim masti simple in piata si faptul ca in cazul in care gasim preturile pot fi exorbitante. De aceea au inceput sa apara alternative ce pot fi realizate acasa de oricine ca sa le poarte cand iese din casa”, a scris el pe Facebook.
„Ar fi bine sa incepem sa aplicam aceasta practica cat de repede posibil, indiferent de cine ar rade de noi si cat de haios sau ciudat am arata”, a adaugat Arafat.
Cititi si: Fermierul care a dezinfectat toata comuna pe banii lui
Cititi si: Cand va fi gata vaccinul contra coronavirusului. Primele estimari