Construirea locuinței mult visate presupune o informare atentă înainte de achiziționarea terenului și a realizării proiectului propriu-zis. Și, dacă vrei să eviți în viitor o serie de situații neplăcute, să știi că atenția la detalii te va salva.
Unul dintre detaliile pe care e necesar să te concentrezi se referă la măsurătorile topografice și la precizia cu care acestea trebuie să fie realizate. Pe scurt, ai nevoie de servicii de trasări terenuri și construcții.
Măsurătorile topografice făcute cu fidelitate trebuie avute în vedere de către orice potențial cumpărător. În lipsa expertizei unei firme de specialitate poți întâmpina dificultăți în obținerea autorizației de construire. Mai mult, poți ajunge să constați că terenul recent achiziționat nu este conform cu ceea ce se regăsește în actele primite.
De ce sunt considerate aceste măsurători atât de importante?
În primul rând, înainte de a achiziționa un teren e bine să te asiguri că limitele acestuia sunt corect trasate și că suprafața împrejmuită coincide cu suprafața semnalată în acte. Indiferent de asigurările proprietarului sau ale agentului imobiliar e recomandat să verifici chiar tu granițele, solicitând ajutorul unei firme de cadastru autorizate.
Îngrădirea sau trasarea terenului se realizează pe limite de proprietate clare. Apelând la echipamente de profil, personalul specializat poate demarca cu precizie limitele de proprietate.
În plus, trasarea limitelor proprietății este o etapă indispensabilă dacă ai în vedere construirea unui gard sau a unui imobil. Garanția că nu vei construi pe terenul vecinului ți-o oferă tot operațiunea de trasare a limitelor proprietății. După cum îți poți da seama, această operațiune te ține la distanță și de conflictele inutile cu vecinii.
Dacă nu realizezi operațiunea de trasare, riști să achiziționezi un teren amplasat fie la sfârșitul tarlalei, fie în planul 2. Un alt risc este ca limitele terenului să nu corespundă așteptărilor tale despre locuința mult visată.
De ce e necesar să apelezi la o firmă de cadastru?
În primul rând e important să știi că orice trasare de teren trebuie să se încheie cu un proces verbal de trasare. Un astfel de proces verbal nu poate fi emis decât de o firmă de cadastru autorizată.
Prin intermediul procesului verbal de trasare, firma contactată își asumă responsabilitatea pentru lucrările realizate, indiferent de tipul lor: trasări de teren sau indicarea limitelor proprietății.
Procesul verbal de trasare este actul prin care granițele sunt stabilite la fața locului de către un topograf specializat. După cum ai văzut deja, este un act indispensabil care te pune la adăpost de situații neprevăzute sau dificile.
De exemplu, există posibilitatea ca un vecin să afirme că limitele proprietății nu sunt corecte.În această situație îi poți demonta rapid acuzația prin prezentarea procesului verbal de trasare. Acesta este documentul imbatabil care demonstrează că toate operațiunile au fost realizate corect, în conformitate cu documentația cadastrală.
Pentru a te bucura de siguranța oferită de acest act, trebuie să ai în vedere ca limitele proprietății să fie trasate în conformitate cu documentația cadastrală actualizată.
Măsurători exacte, spor la construit
După ce trasarea limitelor proprietății a fost realizată cu succes, e timpul să mai faci un pas înainte pe drumul obținerii unei locuințe de vis.
Dacă ai terenul corect demarcat, poți să plănuiești liniștit construirea imobilului mult visat. Pentru ca acest vis să se materializeze cât mai rapid ai nevoie să obții o autorizație de construire.
După cum ai intuit deja, autorizația de construire este acel document datorită căruia obții permisiunea de a ridica de la zero un imobil sau de a renova un imobil deja existent. Planuri ca amenajarea, extinderea, restaurarea, modernizarea căilor de comunicație nu pot fi realizate până nu obții autorizația de construire.
Pentru obținerea acestei autorizații trebuie să contactezi un arhitect sau un proiectant de specilitate. După ce ai depus actele necesare obținerii autorizației de construire mai trebuie să aștepți încă 30 de zile până când aceasta va fi emisă.
Pentru că este necesar să-ți pregătești actele din timp, noi îți propunem o listă după care să te ghidezi.
Autorizația de construire și actele necesare obținerii acesteia
Să vedem împreună lista care îți va simplifica semnificativ munca și care te va ajuta să realizezi la timp toate lucrările.
Pentru obținerea autorizației de construire trebuie să pregătești următoarele acte:
- cererea-tip pentru obținerea autorizației de construire;
- actul care demonstrează plata taxei de emitere a autorizației de construire;
- certificatul de urbanism;
- copie legalizată după titlul de proprietate al imobilului sau al terenului pe care plănuiești să construiești imobilul;
- copie xerox după certificatul de urbanism și fișele tehnice obligatorii pentru obținerea avizelor solicitate prin certificatul de urbanism;
- acordurile, avizele și actul administrativ al autorității pentru protecția mediului, menționate în certificatul de urbanism;
- declarație pe propria răspundere că imobilul nu este subiect de litigiu;
- certificat de atestare fiscală legat de valoarea de impozitare a imobilului;
- proiectul pentru autorizarea lucrărilor de construire – D.T.A.C;
- referatele de verificare și referatul de expertiză tehnică.
În anumite situații e nevoie și de realizarea ridicărilor topografice, de asemenea cunoscute sub denumirea de studiu topografic. Ridicările topografice se referă la documentația necesară pentru întocmirea proiectelor de construcție.
Ridicările topografice furnizează informații ca:
- delimitarea exactă a terenului;
- forma și dimensiunea construcției;
- forma geometrică a terenului (lungimi de laturi, unghiuri);
- diferențele de nivel;
- poziția fidelă a construcțiilor amplasate în vecinătate;
- tipul de acces (carosabil, pietonal);
- rețelele edilitare din zonă (canalizarea menajeră, rețeaua de alimentare cu apă, alimentarea cu gaze, alimentarea cu energie electrică).
Autorizația de construire este valabilă 12 luni de la data emiterii.
Etapa de trasare a locuinței în teren
Etapa de trasare a locuinței în teren este imediat următoare obținerii autorizației de construire. Este o etapă esențială în ridicarea locuinței mult visate și implică transpunerea fidelă a limitelor geometrice aferente construcției pe suprafața de teren achiziționată.
Locuința mult visată urmează să fie construită în conformitate cu documentația tehnică în funcție de care autorizația de construire a fost emisă.
Înainte de începerea procesului de construire este importantă și trasarea gropii de excavație. Groapa de excavație se referă la conturul şi adâncimea săpăturii pentru realizarea fundației. Adâncimea corespunzătoare variază în funcție de particularitățile construcției pe care o plănuiești.
Ține cont că este imposibil să stabilești conturul corect fără ajutorul unui topograf.
De asemenea, o trasare incorectă a axelor construcției poate avea consecințe destul de neplăcute. În urma unei trasări incorecte există riscul ca imobilul să fie amplasat greșit pe suprafața terenului. O amplasare greșită modifică și distanțele față de vecinătăți, generând conflicte.
O altă consecință este nerespectarea conturului casei, adică ridicarea unui imobil care depășește dimensiunile autorizate.
Toate aceste erori conduc spre un rezultat final cât se poate de neplăcut: refuzul realizării recepției la finalul procesului de construire.
Un expert topograf e soluția tuturor dilemelor
După respectarea și finalizarea acestor pași, ești cât se poate de aproape de casa visurilor tale. Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că înregistrezi construcția la organele fiscale.
Odată cu înscrierea construcției se realizează și certificatului energetic, esențial pentru obținerea procesului verbal la terminarea lucrărilor.
După cum ai văzut deja, achiziționarea unui teren și construirea unui imobil în cunoștință de cauză presupun cel puțin 4 vizite la o firmă specializată de cadastru şi topografie.
Pentru toate informațiile și sfaturile de care ai nevoie, în județul Constanța poți apela cu încredere la serviciile cadastrale oferite de compania StartCad, o firmă de cadastru care se distinge pe piață prin profesionalism și experiență.
Poți lua legătura cu experții StartCad prin apel telefonic la numărul 0731.897.041 și poți verifica și alte informații accesând pagina oficială startcad.ro.