Suntem tot mai atenti la hrana pe care o consumam si, in consecinta, fructele si legumele ne capteaza atentia mai mult ca oricand. Asa ca, daca aveti o bucata de teren in jurul casei, dati-i un rol practic si construiti o sera de legume. Pe langa satisfactia roadelor ingrijite de voi insiva, veti avea pe masa si legume proaspete si sanatoase. Iata mai multe informatii ajutatoare despre acele materiale necesare pentru construirea unei sere, alaturi de alte cateva detalii tehnice care sa va usureze munca.
Pentru inceput, o atentie deosebita trebuie acordata materialelor structurii de rezistenta. Printre optiuni se numara lemnul – cel mai la indemana, dar care necesita in timp mentenanta, plasticul (PVC), practic, dar inestetic, fierul, foarte rezistent, dar greu, otelul sau aluminiul, poate optiunile ideale, dar asta numai daca va tine si buzunarul.
Pentru pereti si acoperisul solarului aveti doar doua optiuni: sticla, mai grea si mai costisitoare, dar fragila, si plexiglasul, usor de intretinut si cu bun rol de termoizolant. Totusi, daca construiti o sera intr-un climat marcat de vanturi si ninsori puternice, atunci trebuie sa aveti in vedere o structura rezistenta, fie ca vorbim de schelet sau de acoperis. Puteti opta si pentru materiale mai ieftine, precum folia de plastic, dar aceasta va trebui inlocuita frecvent pentru ca este putin rezisenta. Acrilul este o alta optiune, dar si acest material se ingalbeneste in timp.
Pentru construira unei sere trebuie sa tineti cont de o serie de pasi foarte importanti. In primul rand, atunci cand alegeti locul unde va fi amplasata, asigurati-va ca ca ea sa fie mai tot timpul zilei in bataia directa a soarelui, fara insa ca temperatura din interiorul solarului sa creasca prea mult pentru a dauna plantelor cultivate. Aici intervine rolul crucial al ventilatiei care regleaza si temperatura si umiditatea din interiorul serei. Din acest motiv, planul serei trebuie sa contina si mai multe ferestre care sa asigure ventilatia.
V-am prezentat pana acum planul unui solar din lemn sau al unei mini-sere. De data aceasta atasam planul unei sere care vine in continuarea structurii unei case, o sera care se sprijina fizic pe un perete. Sera are scheletul din lemn si este acoperita cu placi din policarbonat, avand trei guri de ventilatie pe acoperis. Imaginile au fost preluate de pe site-ul Gardenplansfree.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: