Medicul Virgil Paunescu insista asupra faptului ca expertii de la institutul OncoGen, pe care il conduce, au sintetizat un vaccin impotriva coronavirusului.
Virgil Paunescu face aceste precizari dupa ce, in ultimele zile, a fost acuzat de raspandire de informatii false. „Sa clarificam odata si pentru totdeauna subiectul vaccinului. La Institutul OncoGen, Timisoara, AVEM VACCINUL impotriva virusului Covid-19. Stiintific, asa este corect sa il numim: vaccin in testare pe celule umane”, a scris, pe Facebook, medicul.
„Confuzia creata este data de diferenta dintre doua concepte: Dezvoltare versus Fabricare. Institutul nostru este unul de cercetare- dezvoltare. Putem DEZVOLTA un vaccin, putem produce circa 1000 de doze din acest vaccin si putem sa-l testam in fazele I si II”, a adaugat directorul OncoGen.
Institutul nu e fabrica
Potrivit lui Virgil Paunescu, odata vaccinul sintetizat, de fabricarea lui ar fi trebuit sa se ocupe Institutul Canatcuzino.
„NU suntem fabrica si nu putem fabrica milioane de doze din acest vaccin. Institutul Cantacuzino trebuia sa se ocupe de fabricarea vaccinului. Cei care va spun altceva fie nu inteleg biotehnologiile, fie doresc sa va induca in eroare”, a adaugat medicul.
Capacitate sporita de testare la Canatcuzino
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militara ”Cantacuzino” se afla in subordinea Ministerului Apararii Nationale (MApN).
Ministerul a anuntat, recent, ca Institutul a reusit cresterea numarului de teste realizate zilnic pe probe recoltate de la pacientii suspecti de infectie cu noul tip de coronavirus.
„Daca, la debutul activitatii de testare la infectia cu noul coronavirus, se puteau prelucra pana la 250 de probe zilnic, in prezent nivelul de lucru a crescut spre 400 de probe” se arata intr-un comunicat al MApN.
OncoGen cauta tratament
Ceercetatorii de la OncoGen au initiat si o campanie de colectare si stocare de sange (plasma) de la pacientii care au trecut prin infectia cu COVID-19 si s-au vindecat.
„Aceasta plasma contine anticorpi care pot neutraliza virusul si este de folos pacientilor cu forme grave ale bolii, care pot deceda inainte de a-si dezvolta propria imunitate”, anunta cercetatorii din Timisoara.
Ei colaboreaza pentru recoltarea de plasma cu Banca de Sange din Dresda, care a demarat aceste proceduri in Germania, potrivit newsweek.ro.