Lupta cu noul tip de coronavirus devine tot mai dura pentru cadrele medicale. Peste 350 dintre acestea s-au infectat deja, alte sute isi dau demisia sau vor concediul medical, iar medicii care raman pe baricade cer echipamente de protectie.
Lipsa echipamentelor de protectie a fost reclamata, la Europa FM, de doi medici care au spus ca vor sa isi faca meseria fara sa isi puna vietile in pericol.
Cosmin si Petre nu doresc sa abandoneze lupta, desi sunt constienti de riscurile la care se expun. „Suntem niste oameni valorosi pentru bolnavi. Pentru ce sa murim?”, se intreaba retoric acesta din urma.
Si-a cumparat singur manusi si masti
Cosmin, medic intr-o sectie de terapie intensiva a unui spital de provincie, marturiseste ca a fost nevoie sa isi cumpere din banii lui masti si manusi de protectie.
„Stim cu totii, dreptul la viata este pe locul intai. Si atunci, nu este nicio problema, mergem sa ne luptam, dar dati-ne ceva cu care sa ne aparam. Sunt intr-un spital mic nu intr-unul judetean, si pot sa va spun ca nu exista absolut nimic. Inclusiv manusile mi le-am cumparat singur, mastile mi le-am comandat ieri de pe internet”, spune Cosmin.
Apeul sau este emotionant: „Eu imi fac meseria, dar nu ma trimiteti sa ma sinucid. Dati-mi solutii sa ma protejez sau imi depun demisia. Nu m-am angajat sa ma sinucid in Romania pentru ca nu exista niciun mijloc de protectie”.
„Noi suntem varfurile”
La randul sau, Petre insista asupra rolului decisiv al medicilor in salvarea pacientilor aflati in stare grava, dar care pot transmite infectia.
„Trebuie sa avem in spate un aparat intreg care sa ne protejeze. Noi suntem varfurile, noi ne asumam responsabilitatea, dar fara materiale, echipamente, suport, informatii nu putem sa facem nimic. Asa suntem niste erori, nu suntem eroi. Am cerut 300 de vaccinuri antigripale, am primit 30”, povesteste Petre.
Informatii oficiale: 357 de cadre medicale infectate
357 de cadre medicale sunt infectate cu coronavirus, potrivit cifrelor anuntae, miercuri seara, de Grupul de Comunicare strategica. Este vorba despre medici (99), asistenți medicali (127),iInfirmiere (35), ingrijitoare (11) si personal auxiliar (85).
Recordul negativ este detinut de judetul Suceava, unde s-au infectat nu mai putin de 200 de cadre medicale: 45 de medici, 77 de asistenti medicali, 24 de infirmiere, 10 ingrijitoare si 44 de mebri ai personalului auxiliar.