E impropriu sa spui ca pacienti mor de COVID-19, chiar daca infectia cu nou tip de coronavirus este declarata drept cauza principala de deces, afirma medicul Virgil Musta. El este sef de sectie la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, care are o rata ridicata a vindecarilor.
„Infectia cu COVID produce niste tulburari in organism pentru care pacientii mor”, explica medicul Virgil Musta. El mentioneaza, in context, tromboembolia si insuficienta respiratorie.
In plus, decesul poate surveni si in urma „decompensarii patologiilor” pe care unele dintre persoanele infectate deja le au. „Sunt pacienti cu patologii complexe, cu patologii complexe, cu patologii severe care prin tulburarile create de catre aceasta infectie se pot decompensa si pot deceda”, subliniaza doctorul.
De ce creste numarul videcarilor
Virgil Musta a explicat si de ce creste, in ultimul timp, numarul celor vindecati. „Creste pentru ca si numarul de cazuri a crescut foarte mult. Proportia cred ca se mentine. Pe de alta parte, cunoscand mai bine mecanismele patogenice, terapia s-a modificat. Am introdus si terapie patogenica in aceste cazuri, ceea ce favorizeaza vindecarea persoanelor si favorizeaza o internare redusa”, precizeaza seful de sectie de la „Victor Babeş”.
Un pacient este externat daca are doua teste negative si o stare clinica buna. „Intre 7-10 zile, majoritatea pacientilor se negativeaza. sunt putini cei cu forme severe. Am avut si cazuricu forme usoare care au stat pana la o luna in spital pentru ca nu s-au negativat”, a declarat Virgil Musta.
30% sunt dintre pacientii cu COVID-19 sunt asimptomatici, 50% au forme usoare sau moderate de boala si 20% – forme severe. Dintre acestia din urma, ajung in stare critica 5%-10%, cu o rata de deces de 4-5 %.
Sfaturi pentru a evita infectarea cu coronavirus
Chiar si dupa data de 15 mai, cand inceteaza starea de urgenta, trebuie sa pastram o distanta de cel putin doi metri fata de orice om pe care il intalnim. „Sa fie contactul cat mai scurt, sa fie cu masca si din partea noastra, si din partea persoanei respective. Pentru ca masca, de fapt, protejeaza mai mult cealalta persoana decat persoana mea”, explica medicul Musta.
El isista si asupra unui alt aspect important, igiena mainilor: „Militez pentru un pres imbibat cu clor la intrare, pe care ne stergem talpa pantofului. Apoi, cand intram in casa ne descaltam, luam alti pantofi pe care ii folosim in casa, in niciun caz nu folosim aceiasi pantofi de pe strada si in casa. Dupa ce ne-am dat jos pantofii, mergem si ne spalam bine pe maini si pe fata, pentru ca fata poate fi si ea contaminata”.
Sursa: banatulazi.ro
Cititi si: Ce nu stim inca despre coronavirus