Romania se afla abia „in mijlocul primului val al pandemiei” de coronavirus, spune un medic roman, sef de sectie la Terapie Intensiva. Astazi au fost anuntate 614 noi de cazuri de infectare cu COVID-19, cel mai mare numar de pana acum in 24 de ore.
Pana pe 9 iulie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 30.789 de cazuri de persoane infectate cu COVID– 19. Dintre cele confirmate pozitiv, 22.574 au fost externate, dintre care 20.969 de pacienti vindecati si 1.605 de pacienti asimptomatici, externati la 10 zile dupa depistare. Alte 1.834 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.
La Terapie Intensiva, sunt internati 240 de pacienti care lupta pentru viata lor. Medicii sunt tot mai ingrijorati, dupa cum confirma si Florin Rosu, medic ATI, seful sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului de Boli Infectioase Sfanta Parascheva din Iasi. „Daca vom mentine acest numar de cazuri in crestere, sistemul de sanatate va fi sufocat . Vor aparea probleme serioase”, avertizeaza acesta, intr-un interviu pentru hotnews.ro.
Pericolul din toamna
Cel mai probabil, al doilea val de coronavirus va lovi Romania in toamna. „Suntem probabil la mijlocul primul val al pandemiei. Vom vedea ce va fi in toamna, cand vom avea si gripa sezoniera. Presiunea pe sistemul medical va fi enorma. Sigur, cu totii ne-am dori o relaxare, dar suntem in mijlocul valului”, a subliniat medicul Florin Rosu.
Pe fondul relaxarii excesive, el are un mesaj si pentru romani: „Populatia trebuie sa inteleaga: daca pierdem si o singura viata, suntem direct responsabili. Nu putem spune ca virusul nu exista si ca oricum ar fi murit. Poate fi mama, tatal sau fratele nostru. Nu putem privi lucrurile cu atata usurinta. Virusul exista, este prezent in viata noastra, ne-a dat peste cap tot ce consideram normalitate”.
Mai multe valuri
Pandemiile au lovit in valuri, de-a lungul istoriei, si oamenii de stiinta spun ca nici cea de coronavirus nu va face exceptie. Spre finalul anului, este foarte posibil sa avem o noua crestere a numarului de imbolnaviri la nivel global.
In istorie a ramas de trista amintire anul 430 i.Hr., cand ciuma a lovit Atena. A facut-o apoi si in 429 i.Hr, 427 i.Hr si 426 i.Hr, luand vieti si provocand multa suferinta in toti acesti ani. La fel s-a intamplat si cu „Moartea Neagra”, pandemia din secolul al XIV-lea și cu variola din secolul al XVIII-lea.
De asemenea, asa-numita „gripa spaniola” a afectat Europa in vara anului 1918. Pentru ca, mai apoi, sa reapara la finalul acelui an si inca o data in 1919. Interesant este ca al doilea val, din toamna si iarna lui 1918, a fost cel mai periculos si a ucis cei mai multi oameni.
Cititi si: Medic roman: „Trei masuri simple ne pot salva de coronavirus. Respectati-le!”
Cititi si: Cati romani s-ar vaccina contra COVID-19