Un medicament foarte ieftin si disponibil in mai toate farmaciile poate ajuta la salvarea de la moarte a bolnavilor de coronavirus. Este concluzia expertilor de la Oxford, dupa un studiu la care au luat parte 6.000 de bolnavi.
Medicamentul se numeste dexametazona, contine steroizi in cantitati mici si in Romania costa intre 7 si 8 lei. Daca ar fi fost folosit in Marea Britanie de la debutul pandemiei de coronavirus, ar fi salvat aproximativ 5.000 de vieti, au concluzionat cercetatorii de la Oxford, potrivit BBC.
Statisticile arata ca 19 din 20 de persoane infectate cu coronavirus se vindeca fara sa fie necesara internarea lor in spital. De asemenea, dintre cei internati, multi se recupereaza complet, dar unii fac o forma mai grava a infectiei si au nevoie de oxigen sau de ventilare mecanica. Si aici isi demonstreaza eficacitatea tratamentul cu dexametazona.
Riscul de deces, redus semnificativ
Dintre cei 6.000 de pacienti care au luat parte la studiul celor de Oxford, doar 2.000 au primit dexametazona. In cazul celor care aveau nevoie de ventilare mecanica, dexametazona a redus riscul de deces de la 40% la 28%. La cei care necesitau oxigen, riscul s-a diminuat de la 25% la 20%/.
„Acesta este singurul medicament care pana acum a aratat ca poate reduce mortalitatea virusului in mod semnificativ. Este o descoperire extraordinara”, spune unul dintre cercetatorii care au coordonat studiul, profesorul Peter Horby.
Mai multe detalii despre dexametazona gasiti AICI.
35 de lire pentru o viata
Un alt cercetator, profesorul Martin Landray, a calculat cat costa tratamentul cu dexametazona pentru un pacient. Acestuia i se va administra medicamentul timp de maximum zece zile. Practic, salvarea unei vieti costa 35 de lire (aproximativ 190 de lei, n.r.), concluzioneaza Landray.
Peste 150 de medicamente contra coronaviruslui sunt testate in intreaga lume. Specialistii spun ca eforturile se concentreaza pe trei mari directia, prima vizand antiviralele, care afecteaza capacitatea coronaviruslui de a invada organismul.
In al doilea rand, sunt testate medicamentele care calmeaza sistemul imunitar. Se stie ca starea pacientilor se agraveaza cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv si produce daune colaterale. In alt treilea rand, oamenii de stiinta au nevoie de anticorpi din sangele celor care s-au vindecat deja de boala.
Cititi si: Cand vom avea un medicament care sa ne vindece de COVID-19
Cititi si: Leac pentru coronavirus? 91% dintre cei care l-au luat s-au vindecat