Fara indoiala, alimentatia din timpul verii difera de cea din sezonul rece. Renuntam la preparatele „grele”, gatite cu mult ulei sau multa carne si le inlocuim cu supe si ciorbe usoare, multe legume si fructe proaspete. Corpul nostru trebuie hranit diferit, in functie de temperaturi, atat la interior, cat si la exterior. In randurile de mai jos, vedem care este meniul de vara si ce este indicat sa mancam in zilele caniculare:
Meniu de vara. Ce este indicat sa mancam in zilele caniculare
Micul dejun
Dimineata, este recomandat sa alegem alimente sarace in grasimi. Astfel, renunta la ideea de a consuma oua prajite in ulei la prima ora a diminetii. In schimb, opteaza pentru legume si fructe proaspecte. Spre exemplu, iti poti incepe ziua cu un smoothie realizat din frunze de spanac, o banana, cateva bucati de conopida (pentru o consistenta mai cremoasa), zeama de la o jumatate de lamaie, un mar, un castravete si o jumatate de legatura de patrunjel. Smoothie-urile din fructe si legume reprezinta o alegere foarte inspirata pentru micul dejun, dar nu numai. Daca alegi sa pui toate alimentele de mai sus intr-un blender, iti iei o mare parte din nutrientii necesari, fara sa depui mare efort. Altfel, exista mari sanse sa nu mananci nici macar jumatate din portia de legume si fructe recomandata zilnic. Pentru prepararea unui smoothie ai nevoie de un blender si legumele si fructele preferate. Adauga-le pe toate in blender si joaca-te cu aromele, pana gasesti variantele potrivite pentru tine. O alta optiune sanatoasa pentru micul dejun, in zilele caniculare, este o omleta (fara ulei), alaturi de o portie de legume sau un bol cu cereale integrale (ovaz, de exemplu), seminte (in, chia, susan, seminte de dovleac, seminte de pin etc.), fructe uscate si iaurt sau lapte (de preferat, iaurt sau lapte de cocos, migdale, soia etc).
Pranz si cina
Pentru masa de pranz, este recomandat sa optezi pentru salate usoare, fara dressing-uri grele (asadar, ia-ti la revedere de la sosurile delicioase). Daca doresti, poti include si bucati de carne slaba sau chiar peste. O alta varianta este sa optezi pentru carne (carne de pasare, vita sau peste) la gratar, alaturi de o portie de legume. Nici pastele nu sunt de evitat, daca sunt consumate cu moderatie (nu mai mult de 2-3 ori pe saptamana). Supele crema sunt o alta varianta potrivita pentru zilele caniculare. De cealalta parte, este recomandat sa evitam prajelile, combinatiile nepotrivite (carne si cartofi, de exemplu) si alimentele procesate (produse de patiserie sau produse care contin zahar). Pe cat posibil, incearca sa pregatesti fiecare preparat in bucataria proprie. In acest mod, stii cu exactitate ce consumi. Atunci cand mananci la cantina firmei sau la un restaurant, opteaza pentru preparate simple, precum legume la cuptor, supe sau ciorbe.
Meniu de vara. Ce este indicat sa mancam in zilele caniculare
Ma jos am pregatit cateva sfaturi generale pentru meniul de vara:
- Nicio zi fara fructe si legume – cirese, caise, pepene, fructe de padure: sunt numai cateva dintre fructele gustoase de care poti profita in lunile verii. Bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, sunt portia ta zilnica de energie. Sunt ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. La fel de importante sunt si legumele, pe care le poti folosi pentru salate gustoase. Le poti prepara la aburi sau la gratar. Legumele cu calitati astringente, care previn deshidratarea, trebuie sa faca parte dintr-un plan alimentar sanatos;
- Hidrateaza-te suficient – pe langa alimentele pe care le alegem, este important sa ne hidratam corespunzator. Asadar, asigura-te ca bei in fiecare zi cel putin doi litri de apa. Evita bauturie carbogazoase si bauturile alcoolice. Opteaza in schimb pentru ceaiuri si, ocazional, pentru sucuri proaspete din fructe;
- Mananca alimente bogate in fibre – fibrele sunt foarte importante pentru organismul nostru. Aceasta ajuta la o buna digestie si previn acumularea kilogramelor nedorite. Dintre alimentele bogate in fibre enumeram nucile, migdalele, semintele de floarea soarelui, semintele de in, taratele de ovaz, fasolea, dovleceii, conopida, broccoli si perele.
Foto: pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: