Pe cat de friguroasa a fost iarna de care abia am scapat, pe atat de calduroasa se anunta vara care urmeaza sa vina. Asadar, e bine sa ne pregatim din timp pentru temperaturile ridicate de care vom avea parte. In randurile de mai jos, discutam despre cateva metode de reducere a temperaturii in casa. Citeste in continuare pentru a afla cum sa iti racoresti locuinta.
Metode de reducere a temperaturii in casa
Izolarea geamurilor
Mai exact, asigura-te ca aerul de afara nu poate sa patrunda in interior. Daca esti plecat pe timpul zilei, o solutie este sa inchizi si sa acoperi ferestrele cu draperii sau jaluzele pentru a bloca razele de soare. Poti, de asemenea, sa asezi plante in dreptul ferestrelor insorite – in special arbusti de apartament inalti, care absorb o buna parte din energia solara. In plus, plantele au rolul de a purifica aerul din interior, oxigenandu-l si eliminand substantele chimice nocive din compozitia acestuia. Daca locuiesti la casa, poti planta copaci in fata ferestrelor sau poti crea bolti din vita de vie.
Folosirea ventilatorului
Ventilatia trebuie sa actioneze de sus in jos, deoarece aerul cald are o densitate mai mica decat cel rece, asadar se ridica spre tavan O cale excelenta de a creste randamentul ventilatorului este amplasarea unui recipient cu apa rece in raza aerului ventilat. Acest truc permite raspandirea particulelor de apa rece in atmosfera interioara, fenomen ce conduce la reducerea temperaturii interioare si la cresterea umiditatii din aer, benefica pentru sistemul respirator.
Alegerea corecta a becurilor
O alta metoda este sa inlocuiesti becurile incandescente cu becuri cu led, care la aceeasi cantitate de lumina, consuma si degaja caldura de 5-7 ori mai putin.
Folosirea aerului conditionat
Una dintre cele mai intalnite metode de racorire a locuintei, in sezonul cald, este folosirea unui aparat de aer conditionat. Principalul avantaj al acestuia este ca raceste locuinta vara si o incalzeste iarna, la nevoie, asadar, reprezinta unul dintre aparatele care ar trebui sa se regaseasca in orice gospodarie.
Izolarea termica a locuintei
Fara indoiala, o casa care este bine izolata termic va fi mai racoroasa vara si mai calduroasa iarna. Asadar, inainte de toate, asigura-te ca locuinta ta este izolata termic (pereti, acoperis spre pod sau spre exterior, ferestre tripan).
Controlul umiditatii aerului
Nu in ultimul rand, se poate folosi un dezumidificator, care poate extrage din aer circa 16-20 L de apa/zi si poate deservi o suprafata de 30-35 mp. Majoritatea aparatelor de aer conditionat au si aceasta functie de dezumidificare, pe langa cea de racire.
In continuare, te invitam sa citesti AICI despre energia alternativa si cum te poate ajuta aceasta sa scazi costurile de intretinere a locuintei tale. Astfel, energia regenerabila este o solutie ieftina si are un impact redus asupra mediului.
Foto: hindustantimes.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe Facebook: