Cei mai mulți dintre oamenii care incep o constructie sau o amenajare de interior sunt pusi in postura aceasta pentru prima data si in special in situatia de a discuta cu un specialist pentru a concretiza proiectul. Este de inteles atunci ca multi doresc sa realizeze proiectul perfect, insa nu stiu exact ce ar trebui sa contina acesta sau cum sa ceara ce vor ei. Discutia cu un arhitect e intr-un fel similara cu cea cu un croitor: produsul final trebuie sa arate excelent, dar trebuie sa fie pe masura clientului, de asta e foarte important dialogul.
Primul lucru pe care ar trebui sa il faca un client – sa isi clarifice tema, de exemplu:
• Functiunea/utilizatori – ex. : locuinta – cati o vor folosi ?
• Vor veni parinti/prieteni in vizita pentru perioade scurte?
• Daca au copii – cati copii au?
• Copiii vor avea dormitoare separate sau nu?
• Bucataria inchisa sau deschisa?
• Parter sau Parter + etaj(e)? Subsol sau nu?
• Prefera casele cu mansarda sau cele cu terasa?
• Au nevoie de o camera pentru hobby/birou?
• Garaj? Inchis / doar acoperit / in subsol?
• Materiale preferate – lemn, piatra, metal, etc.?
• Culori preferate?
• Sistemul de incalzire? Centrala termica / pompa de caldura? Radiatoare/incalzire prin pardoseala etc.
• Sa se gandeasca la orice cerinte/nevoi personale (semineu, piscina, panouri solare etc.)
In ultimul rand, dar cel mai important – sa isi cunoasca bugetul si sa ia in calcul riscul ca acesta va fi depasit – se intampla deseori, aici cauza putand fi : modificari dorite in proiect, schimbari de finisaj sau de mobilier, probleme aparute pe santier, in executie.
Sistemul constructiv este relevant, astfel pentru un buget redus – sunt recomandate casele cu structura din lemn.
O recomandare extrem de importanta, in primul rand pentru cei care nu stiu clar directia de design, este sa exploreze site-uri de specialitate si sa salveze imaginile considerate a fi de referinta; doar cateva din aceste site-uri ar fi:
– archdaily.com
– ro.pinterest.com
– pentru interior houzz.com
Daca preferati un material de informare mai tactil, puteti vorbi cu arhitectul pentru a va imprumuta unul sau mai multe albume de arhitectura, in vederea crearii unei mici biblioteci de referinte de stil, ca inspiratie pentru proiectul viitor.
O rugaminte, pe care nu ar trebui sa va fie rusine sa o puneti in discutie cu arhitectul, este sa va arate portofoliul, asa va veti asigura ca este un bun profesionist, vazand imaginile constructiilor realizate.
In vederea obtinerii unui proiect bun, concretizat intr-o constructie de calitate, recomand sa apelati la o firma de proiectare specializata si sa NU folositi site-urile cu magazine de case tip – majoritatea lor aplica o tactica de marketing cu preturi ascunse; astfel, ofera proiectul la preturi minime, chiar gratis, dar impun folosirea unor anumiti furnizori de materiale – de unde isi iau comision.
Constructia ajunge in final sa coste mult mai mult, acestia fiind interesati sa foloseasca materiale mai scumpe, pentru a obtine profitul cat mai mare din comision. Pe langa faptul ca, alegand un proiect tip, acesta e impersonal, nu are cum sa se potriveasca la fix cu limitarile terenului si cu cerintele clientului.
Cand beneficiarul se implica in dialogul necesar gasirii solutiei, rezultatul obtinut e mult mai personal pentru el, simte ca a contribuit si, cand e gata, se va simti „acasa”. E diferenta dintre a cumpara o haina din targ sau de la second-hand, ieftina, fata de o haina facuta pe comanda. O constructie e o investitie prea importanta si pe termen lung, pentru a ignora calitatea in favoarea pretului aparent redus.
Un arhitect bun, profesionist, are in vedere in primul rand interesul clientului, vrea sa obtina raportul ideal de calitate si pret, va propune solutiile cele mai eficiente pentru situatiile din proiect. Astfel, proiectarea poate parea ca are un cost mare comparativ cu cei ce ofera case-tip, insa acest cost salveaza multe alte costuri ulterioare printr-o proiectare atenta.
Arhitectul va va sfatui in legatura cu design-ul – atat cel exterior al volumului, fatadelor si finisajelor folosite, cat si cel interior. Un sfat simplu pe care vi-l va da orice arhitect pentru a obtine o constructie frumoasa este ca trebuie in primul rand ca design-ul sa fie gandit cat mai coerent si sa nu se foloseasca prea multe culori/finisaje. Sunt foarte multe exemple in Romania de case „urate” si e suficient, prin contrast, sa mergem in mai orice oraa din Europa vestica si vom fi placut impresionati de arhitectura cladirilor si pietelor publice – de ce? Au o coerenta, un respect fata de loc si fata de vecini. Vom povesti insa mai multe despre case „urate” … intr-un articol viitor.
Arh. Traian Mihalache