Mierea de manuka, cunoscuta si sub denumirea sugestiva de mierea vindecatoare sau antibioticul natural, este mierea produsa in stupi liberi de albinele care culeg nectarul din florile arborelui de manuka, o specie de arbore de ceai care traieste in zone izolate din Noua Zeelanda. Mierea de manuka a fost utilizata pentru proprietatile sale terapeutice de catre triburile Maori, populatia indigena din Noua Zeelanda, si primii colonisti europeni timp de secole, cu mult inainte ca proprietatile deosebite ale acesteia sa fie cercetate si validate de catre medicina moderna. Aflam mai multe despre mierea de Manuka, beneficii si alte informatii utile, in cele ce urmeaza.
In 1981, Dr Peter Molan, directorul departamentului de Cercetare al Mierii in cadrul Universitatii Waikato din Noua Zeelanda, a descoperit faptul ca mierea de Manuka are proprietati aproape miraculoase: antibacteriene, antimicrobiene, antivirale, antioxidante, antiseptice, antiinflamatorii si antifungice, facand-o extrem de eficienta in sustinerea sistemului imunitar si ameliorarea unei mari varietati de probleme de sanatate.
Tot el a descoperit faptul ca proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka pot varia foarte mult in functie de compozitia chimica a acesteia. Acelasi studii au aratat ca miera de manuka are o actiune bactericida superioara anumitor tratamente antibiotice, cu efecte dovedite, de exemplu, in lupta impotriva stafilococului auriu.
Gratie acestor proprietati, mierea de manuka este un ingredient puternic si eficient al produselor de ingrijire a pielii; vindeca, reface si hidrateaza pielea uscata, crapata si deteriorata, intensificand regenerarea naturala a celulelor si imbunatatindu-i tonusul, dandu-i un aspect mai tanar si mai moale. De asemenea, mierea de manuka hraneste si revitalizeaza scalpul si ajuta la mentinerea aspectului sanatos al parului.
Dar dincolo de aceste tratamente estetice, mierea de manuka actioneaza impotriva germenilor patogeni, combate infectiile respiratorii, urinare si vaginale, cele cutanate. Trateaza, de asemenea, racelile, durerile de gat, inlatura simptomele de gripa, probleme ale sistemului digestiv si afectiuni ale gingiilor. Folosind creme pe baza de miere de manuka sau ulei esential de manuka, puteti trata rani, arsuri, ulcere ale pielii, eczeme, acnee, dermatite, eruptii cutanate, pecingine, intepaturi de insecte, ciuperci ale unghiilor si alte infectii.
In prezent, mierea de manuka se comercializeaza sub trei categorii: mierea de consum, cu o activitate antibacteriana redusa, mierea de manuka activa, o miere naturala ce contine enzime antibateriene, produsa insa de albine in cantitate limitata, si mierea de manuka UMF (Unique Manuka Factor), cea mai scumpa miere din lume, produsa in cantitati foarte mici, cu cel mai ridicat factor antibacterian.
Surse: Manuka.ro, Csid.ro, Sfatulmedicului.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: