Mii de oameni dintr-o tara membra a Uniunii Europene au primit rezultate gresite la testele pentru depistarea infectiei cu noul coronavirus. Anuntul de marti a dat peste cap inclusiv statisticile nationale privind cazurile de COVID-19.
Aproximativ 3.700 de persoane au fost testate in Suedia si au primit un rezultat pozitiv, desi nu fusesera infectate cu noul tip de coronavirus. Autoritatile suedeze au precizat ca erorile au aparut din cauza kit-urilor de testare din China, care nu au putut face distinctia intre concentratia scazuta a virusului in organism si absenta acestuia.
„Furnizorul trebuie sa ajusteze performanta necesara pentru ca acest test sa fie folosit” si sa dea rezultatele corespunzatoare, a declarat Karin Tegmark Wisell, care conduce departamentul de microbiologie al Agentiei pentru Sanatate Publica din Suedia.
Testele cu probleme, exportate in mai multe tari
Testele produse de companie chineza BGI Genomics au fost exportate in mai multe tari, a adaugat Karin Tegmark Wisell, fara a da alte amanunte. Jurnalistii de la Reuters au incercat sa-i contacteze pe reprezentantii BGI Genomics pentru explicatii, insa fara succes.
Suedia a înregistrat până marţi circa 86.900 de cazuri de coronavirus, dintre care 5.814 decese. Asta in conditiile in care nu au fost inchise scolile si procesul educational s-a desfasurat fara prea multe restrictii.
Clasele in Suedia au intre 25 si 30 de elevi. Lor li se recomanda sa pastreze distantarea sociala in pauze, insa adevarul este ca foarte putini o fac. Ideea de la care tinerii par sa porneasca este aceea ca, la varsta lor, cel mai rau lucru care li se poate intampla este putina febra, putina tuse si cateva zile de stat acasa.
Regula generala in cazul infectiei cu COVID-19
Regula generala in Suedia este ca, in cazul in care un membru al familiei are o infectie Covid 19 confirmata, ceilalti membri, atata timp cat nu au simptome, sa mearga linistiti la scoala si la serviciu. Insa sunt anumite municipalitati care, in virtutea autonomiei locale, cer tuturor membrilor familiei sa stea acasa.
Cat priveste invatamantul universitar, acolo lucrurile sunt ceva mai nuantate. Facultatile au libertatea sa faca exact ceea ce doresc, insa probabil se va merge pe formula in care cursurile teoretice se vor tine online, iar pentru cele practice se va intra in sali.
Nici mastile de protectie nu sunt obligatorii in scoli, ori in alte parti, motivul declarat fiind acela ca nu exista studii concludente care sa demonstreze rolul pe care ele il joaca in prevenirea raspandirii infectiei in societate. Autoritatile sanitare continua sa spuna ca este mult mai important sa stai acasa daca nu te simti bine, decat sa iesi pe strada cu masca, fiind convins ca astfel ii protejezi pe cei din jur.
Surse: reuters, rfi.ro
Cititi si: Cum a ajuns coronavirusul in Romania