Pandemia de coronavirus este dublata, in aceasta perioada, de o pandemie de dezinformare. Absolventi ai unor universitati prestigioase, personalitati si chiar sefi de stat au raspandit mituri si informatii neverificate despre COVID-19. Psihologii ne explica de ce se intampla acest lucru.
Chiar si oamenii destepti cedeaza, uneori, in fata bombardamentului informational, avertizeaza psihologii citati de BBC. Mai ales ca „atacatorii” folosesc o serie de trucuri care ne impiedica sa ne folosim gandirea critica.
Imaginea aduce un plus de credibilitate
Dr. Eryn Newman, din Australia, a aratat cum simpla prezenta a unei imagini langa o declaratie o face mai credibila. Nu conteaza ca are doar o legatura tangentiala cu aceasta, a precizat Newman. Asa se face, de exemplu, ca o imagine generica a coronavirusului face ca o stire despre un eventual vaccin sa fie crezuta mai usor.
Marturiile personale, mentionarea unor nume de institutii cunoscute si chiar simpla repetare a unui mit sunt alte trucuri folosite de catre dezinformatori.
Distribuim fara sa gandim
De multe ori, utilizatorii retelelor sociale distribuie continut fara sa il mai treaca prin filtrul gandirii. Ei contribuie, astfel, la „infectarea” cu fake news a persoanelor cu care reactioneaza oline.
Cercetatorul canadian Gordon Pennycook explica si de ce. Oamenii distribuie si articole despre care stiu sau banuiesc ca sunt false deoarece vor like-uri, reactii si redistribuiri pe Facebook, Twitter sau Instagram.
„Retelele sociale nu stimuleaza si nu recompenseaza adevarul, ci engagement-ul”, atrage atentia Gordon Pennycook. Multi utilizatori chiar distribuie informatii cu mesajul clasic: „Nu stiu daca o fi adevarat, dar…”.
Iar adesea se intampla sa nu mai discearna intre stirile adevarate si cele pe care vor sa le distribuie in goana dupa like-uri.
Asa s-a ajuns ca 13% dintre americani sa creada, initial, ca nu exista o criza generata de COVID-19, iar 49% sa fie siguri ca, de fapt, coronavirusul este fabricat in laborator.
Pacaliti de autoritate
Doi sefi de stat s-au vazut nevoiti sa isi stearga mesajele de pe Facebook si Twitter dupa ce si-au dat seama ca au raspandit informatii false. Unul dintre ei este presedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, care a crezut intr-un tratament anti-Covid 19 facut in casa.
Al doilea politician de rang inalt este omologul sau brazilian, Jair Bolsonaro. Acesta a afirmat ca hidroxiclorochina le asigura o vindecare completa persoanelor infectate cu coronavirus.
El s-a lasat influentat, cel mai probabil, de un controversat medic francez, Didiere Raoult. Raoult le administreaza pacientilor sai hidroxiclorochina in doza de 600 mg pe zi, timp de sase zile. Fiecare pacient primeste tabletele de trei ori pe zi plus 250 mg de azitromicina (de doua ori in prima zi, apoi o data pe zi timp de 5 zile).
„Eu si echipa mea credem ca am gasit un remediu. Si, din punct de vedere al eticii medicale, nu am dreptul ca medic sa nu folosesc singurul tratament care pana acum s-a dovedit de succes”, spune Didier Raoult.
Cititi si: Leac pentru coronavirus? Un medic francez sustine ca l-a gasit