Legumele sunt sau cel putin ar trebui sa fie parte constanta a unei alimentatii sanatoase. Ne dau vigoare si ne tin departe de unele boli, intr-o epoca in care alimentatia haotica si nesanatoasa, combinata cu alti factori, lasa urme adanci asupra trupului nostru. Sa vedem insa daca ceea ce stim noi despre legume, in special din folclor, este adevarat sau fals. Cateva mituri despre legume vor fi demontate in materialul urmator.
Primul mit este cel care spune ca legumele proaspete sunt mai sanatoase decat cele inghetate. Studiile au aratat insa ca nu este chiar asa si ca, in realitate, legumele inghetate pot fi adesea mai hranitoare si sanatoase decat cele proaspete din magazine pentru simplul motiv ca acestea sunt congelate imediat dupa ce au fost recoltate, iar substantele nutritive sunt astfel conservate. Si nu uitati ca multe legume proaspete sunt tratate chimic pentru a-si pastra aspectul fresh cat mai mult si a face fata transportului. Din nou, vorbim de legume din comert, nu de cele produse in gospodariile proprii.
Un alt mit transmis noua este ca legumele fierte isi pierd proprietatile. Ei bine, nu este chiar asa, adevarul fiind undeva pe la mijloc. Sunt legume, precum fasolea, mazarea uscata sau lintea care isi pun in valoare proprietatile fibrelor si ale proteinelor, iar amidonul din cartofi devine digerabil. Fibrele si vitaminele se combina prin fierbere, devenind mai usor digerabile si usor asimilabile. Licopenul, de exemplu, o substanta anticancerigena din rosii, devine cu adevarat eficienta daca rosia este fiarta. In orice caz, incercati sa fierbeti legumele la aburi sau sa le rotisati pentru un aport energetic maxim.
De cate ori nu ati fost avertizat ca riscati sa va ingrasati daca mancati cartofi? In realitate insa, cartofii, aceste legume sanatoase, gustoase si ieftine, te ajuta sa slabesti. Sunt saraci in calorii, au zaharuri cu ardere lenta, adica bune pentru organism, au carbohidrati care dau energie si sunt bogati in minerale si vitamine. Prin urmare, nu cartofii ingrasa, ci produsele grase pe care le asociem cu acestia.
In fine, un alt mit este cel care ne asigura ca miezul unei salate este curat. Nimic mai fals si mai periculos in egala masura. Nu va lasati pacaliti de aparenta entanseitate a miezului de salata, protejat de frunzele exterioare. Studiile au dovedit ca tocmai acel miez aparent curat poate cauza unele dintre cele mai grave toxiinifectii alimentare cu salmonela si listeria. Asa ca salata trebuie spalata foarte bine, frunza cu frunza, chiar si cea ambalata deja. Legumele, in general, dar in special cele care se consuma crude, trebuie spalate cu foarte mare atentie, foarte bine, in doua-trei reprize, sub jet puternic de apa.
Surse: Yahoo!Green, Ziare.com, Mayra.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: