Cafeaua ne-a luat cu asalt vietile, lucru confirmat de statistici potrivit carora, la nivel mondial, este al doilea lichid cel mai consumat dupa apa. Cafeaua ne da energia de care avem atata nevoie intr-un mediu profesional tot mai competitiv si alert, dar si in viata de zi cu zi in care ritmul s-a intetit de asemenea. Si, cum era de asteptat, s-au tesut o serie de mituri in jurul cafelei pe care vom incerca sa le demontam in cele ce urmeaza.
Prima intrebare care e pe buzele tuturor e daca dependenta este una din consecintele negative ale consumului de cafea. Raspunsul este nu, intrucat cafeaua poate da dependenta doar daca este consumata in exces. Daca mentinem consumul in limita a 2-3 cesti de cafea pe zi, suntem feriti de efectele negative. Totusi, consumul regulat de cafea poate induce o senzatie similara dependentei, printre simptome numarandu-se oboseala, somnolenta, dificultatea de concentrare, atunci cand ratam o ceasca.
Consumul moderat de cafea are efecte benefice asupra sanatatii. Este adevarat, cercetarile dovedind ca un consum moderat reduce riscul de diabet, piatra la rinichi, boala Parkinson, precum si unele afectiuni ale ficatului.
Este de asemenea, adevarat, ca nu exista un risc al consumului de cafea pentru sanatatea unei femei insarcinate daca acesta se mentine in limita a 200 de miligrame de cofeina zilnic, deci nu mai mult de o ceasca pe zi. Si da, cafeaua poate ajuta la scaderea greutatii, accelerand metabolismul.
La fel de adevarat este ca administrarea freceventa a cafeinei in combinatie cu unele medicamente impotriva durerilor de cap grabeste procesul de recuperare.
Poate cauza cafeaua insomnie? Ei bine, este nevoie de 5-6 ore pentru ca organismul sa elimine abia jumatate din cafeina asimilata dintr-o singura ceasca, din acest motiv nefiind recomandat sa o consumati dupa-amiaza sau, mai ales, seara. Totusi, comparativ cu alti factori care induc insomnia, efectul cafelei este unul redus.
In categoria mituri integram si afirmatia ca femeile sunt mai sensibile la cafeina, studiile dovedind ca de fapt barbatii sunt in aceasta situatie. O cafea creste randamentul unei femei la locul de munca, spre deosebire de barbati care, odata energizati, sunt afectati din punct de vedere al performantelor profesionale tocmai din cauza ca gestioneaza mai greu ritmul alert indus de consumul de cafea.
Tot mit este si asocierea dintre consumul de cafea si probleme digestive. In cele mai multe studii care au fost efectuate, nu s-a demonstrat nicio legatura directa intre consumul de cafea si disconfortul gastric sau altor probleme ale stomacului la persoanele sanatoase. Este important totusi sa nu consumam cafeaua pe stomancul gol, mai ales dimineata.
Surse: Csid.ro, Nutritionist.info.ro, Kudika.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: