Se spune ca bucataria si baia sunt mai importante intr-o casa decat celelalte camere, iar de fiecare data amenajarea trebuie sa inceapa cu cele doua incaperi, potrivit specialistilor. Ziua, mai ales daca ne place sa si gatim, in bucatarie ne petrecem o mare parte a timpului si e foarte important sa ne simtim foarte bine.
Cu ajutorul unor specialisti in mobilier la comanda, am facut calcule pentru mai multe tipuri de buget si necesitati. In acest articol va vom prezenta trei dintre cele mai populare variante de material din care se face mobila de bucatarie.
Calculele le-am facut dupa o bucatarie de apartament, care permite, in medie, o bucatarie de circa 2,5 metri liniari. Insa preturile vor fi detaliate astfel incat sa va puteti face si dumneavoastra calcule personalizate.
Mobila de bucatarie din lemn
Este cea mai trainica si poate chiar fi lasata mostenire peste generatii. Este si cel mai scump material, iar preturile difera in functie de esenta lemnului. Cele mai des folosite materiale de esenta tare pentru mobila de bucatarie sunt stejarul, frasinul sau fagul.
Cat costa metrul liniar
La polul opus, materialele din esenta moale folosite la mobila de bucatarie sunt placile din brad, tei sau pin. Ca sa va faceti o idee, potrivit specialistilor consultati de Case Practice, un metru liniar de mobila de bucatarie gata facuta de stejar costa 650 de euro, de frasin – 550 de euro, iar de tei sau de brad – 450 de euro. Preturile pot creste in functie de complexitatea lucrarii, elementele decorative, modelele de frezare de pe usi si sertare, precum si accesorii (manere, balamale, glisiere).
Calculele noastre estimative arata ca pentru o mobila de bucatarie de 2,5 metri gata utilata din stejar ar trebui sa aveti un buget de aproximativ 10.000 de lei, din care electrocasnicele ar costa 2.900 de lei. Mobila de bucatarie din frasin v-ar costa aproximativ 6.325 de lei, fara electrocasnice, iar cea mai ieftina, din brad sau tei – 5.000 de lei. Precizam ca blatul este unul standard, laminat.
Mobila de bucatarie din MDF
Descrescator din punct de vedere al pretului si calitatii, dupa lemn, urmeaza mobila de bucatarie din MDF (medium density fibreboard). Pe intelesul tuturor, este un material folosit in industria mobilei de o calitate mai ridicata decat PAL-ul. Acest material se obtine din busteni, precum si din resturi decojite care sunt lipite cu rasini si extrudate in placi. Exista mai multe tipuri de MDF: vopsit, infoliat, melaminat sau furniruit. Consilierii nostri au recomandat mobila de bucatarie din MDF vopsit, pentru ca ar avea o rezistenta mai mare la umezeala. Puteti alege un MDF vopsit mat sau lucios.
Metru liniar de mobila de bucatarie din MDF vopsit costa 380 de euro. Deci pentru cei 2,5 metri ai nostri am avea nevoie de un buget de aproximativ 4.300 de lei, la care se adauga cei 2.900 de lei pentru electrocasnice. La acelasi pret puteti alege si mobila de bucatarie din MDF furniruit. Si in acest caz, preturile pot creste in functie de accesoriile pe care le alegem. De asemenea, precizam ca pretul este cu un blat standard, laminat.
Mobila de bucatarie din PAL
Este cea mai ieftina, insa marele dezavanataj este ca nu rezista foarte mult timp la umezeala. Exista mai multe tipuri de PAL: furniruit si melaminat (lucios, texturat si uni). Un metru liniar de mobila de bucatarie din PAL costa intre 270 de euro si 300 de euro.
Costul mobilei de bucatarie din PAL
Pentru o bucatarie de 2,5 metri ati avea nevoie de un buget de aproximativ 3.200 de lei, la care se adauga 2.900 de lei pentru electrocasnice. Si in acest caz am luat in calcul un blat standard, laminat si precizam din nou ca pretul poate creste in functie de accesoriile alese. Mai precizam si ca intr-un metru liniar calculat intra atat corpurile de sus cat si cele de jos.
Acest articol este realizat de casepractice.ro in colaborare cu furnizorul de piatra naturala piatraonline.ro, in cadrul campaniei Piatra de temelie. Daca va doriti un blat de bucatarie trainic, va invitam sa vizitati colectia magazinului aici.
SURSE FOTO: scavolini.us si Pinterest.com.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: