Lemnul masiv inseamna mai intai de toate calitate superioara si o investitie pe termen lung. In al doilea rand, imprima oricarui decor, indiferent de camera, o estetica unica, in care formele si culorile naturale imprima eleganta si un aer clasic, impozant. Daca ati optat pe o astfel de mobila, atunci ar trebui sa va documentati si in privinta ingrijirii sale, in conditiile in care achizitia nu este chiar cea mai ieftina. Cateva astfel de sfaturi, alaturi de o serie de modele de mobila de bucatarie din lemn masiv gasiti in articolul de mai jos.
Lemnul, ca orice material natural, se poate degrada in timp daca nu este intretinut si pastrat in conditii optime. Oricine investeste intr-o astfel de mobila de lux trebuie sa stie ca intretinerea corecta a mobilei se face incepand cu simpla curatare a prafului cu un burete umezit cu apa amestecata cu otet. Urmele de apa vor fi inlaturate apoi cu o laveta moale din fibra de bumbac sau pamatuf din pene de strut, care este ideal pentru stergerea prafului de pe mobila deoarece nu zgarie suprafetele.
Mai mult decat atat, pentru a se evita deteriorarea semnificativa a mobilei masive, umiditatea relativa a aerului in respectiva incapere unde este amplasata mobila trebuie sa fie intre 40-60 % la o temperatura normala intre 15-25 grade Celsius. Specialistii recomanda ferm evitarea utilizarii spray-urilor din comert dedicate curatarii mobilei pentru ca acestea nu mai permit ulterior retusarea pieselor de mobilier.
Pentru a-i reda stralucirea naturala, aplicati periodic un strat subtire de ceara alba, dupa care lustruiti mobila cu o carpa moale. Intensitatea luciului mobilierului din lemn lacuit se mentine cu usurinta si prin curatarea cu apa cu sapun si frecarea apoi cu o laveta inmuiata in prealabil in alcool denaturat si apoi in ulei de in.
Daca aveti de-a face cu pete de cerneala, se recomanda utilizarea spray-urilor emoliente pentru mobila/multisuprafete, iar pentru petele de grasime depuse pe mobila de bucatatarie si din sufragerie, cele mai bune solutii de curatat sunt cele pentru geamuri, cu precizarea ca nu trebuie sa contina alcool si amoniac intrucat acestea vor distruge lustrul natural al mobilei.
In continuare, petele de vopsea pe baza de ulei se elimina cu solventi speciali de ceara, iar petele de arsura se sterg cu usurinta cu solutii de curatat metalul, dupa care se poate aplica o pasta fina obtinuta din ulei vegetal si sare. Uleiul de bebelusi este recomandat pentru a indeparta hartia lipita de lemn, in timp ce suprafetele din sticla ale mobilei se curata foarte bine cu apa in care s-au dizolvat cateva picaturi de amoniac.
Va prezentam mai jos cateva modele de mobila de bucatarie din lemn masiv.
Surse: Roarhitect.ro, Houzz.com, Pinterest.com
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: