Ne este greu de imaginat ca piesele de mobilier pot fi construite din hartie. De altfel, nu tinem minte sa mai fi intalnit asa ceva in peregrinarile noastre in spatiul virtual in cautare de subiecte excentrice. Ei bine, intr-o lume tot mai atenta la mediul inconjurator si in care, in consecinta, incepem sa reciclam tot ce ne cade in mana, o companie canadiana din orasul Vancouver vine sa sparga tiparele si construieste mobila din hartie.
Mai exact, piesele sunt confectionate 100 % din hartie reciclata (mai exact hartie kraft sau hartie din celuloza sulfat) cu un adaos de fibre reciclate pentru a da consistenta materialului, potrivit prezentarii facuta de site-ul Inhabitat.com Piesele de mobilier sunt pliabile si modulare, construite in diferite forme, precum fagurele de miere, astfel incat sa capete rezistenta si sa poata sustine greutati mari. Compania canadiana si-a prezentat produsele inovatoare la targul Greenbuild 2015, gazduit de capitala americana Washington, intr-un stand care a atras curiozitatea tuturor vizitatorilor.
Colectia de mobila din hartie, sugestiv intitulata „colectia soft”, cuprinde piese extensibile precum un acordion, printre care regasim separatoare de spatii, mese, scaune si banci, corpuri de iluminat si chiar spatii de depozitare. Toate piesele pot si stranse la o grosime de doar 5 centimetri si mutate oriunde doriti in casa sau apartament, rulandu-le apoi pentru a ajunge, dupa caz, chiar la 5 metri lungime. cazinouriromania.com La capete sunt prevazute cu magneti pentru a da forma finala piesei, de regula in forma circulara, asa cum vedem si din pozele atasate. Cand nu mai e nevoie de ele, piesele se strang, ajungand la grosimea unei simple carti.
Pe langa hartie reciclata si tratata ignifug, mobilierul are in structura sa si polietilena, de asemenea, reciclata, care sa impiedica absorbtia cu usurinta a apei si sa permita unui proprietar curatarea pieselor cu apa sau solutii specifice. Adezivii si cernelurile folosite in productia mobilierului sunt si ele netoxice.
Inainte de a-si prezenta produsele revolutionare la targul din Washington, compania canadiana a testat piesele de mobilier in restaurante si cafenele, birouri si chiar case particulare pentru a le verifica rezistenta. Separatoarele din hartie au fost chiar folosite pentru a crea spatii diferite intr-un refugiu subteran, ca parte a unui exercitiu ce simula raspunsul autoritatilor la un dezastru natural. Lasam imaginile de mai jos sa vorbeasca de la sine.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: