Satele sasesti au avut mereu farmecul lor si nu doar prin arhitectura diferita. Poarta printre casele lor un aer mistic, incarcat de istorie, care emana armonie prin fiecare mic detaliu arhitectonic sau decorativ. Dar daca suntem in buna masura familiarizati mai cu totii cu exterioarele, sa vedeti ce secrete ascund interioarele, si ele pline de traditie intruchipata in fel si chip. Astazi ne vom indrepta atentia catre mobila pictata saseasca, adevarate capodopere care vorbesc prin culori mestesugit alese despre pasiune si dragoste de natura.
Traditia mobilei pictate manual s-a transmis din generatie in generatie si duce mai departe povestile fara varsta spuse de formele si culorile sale, se mandresc mesterii care astazi pastreaza viu acest obicei. Apropierea de natura si de traditiile trecutului le serveste ca sursa de inspiratie in crearea acestui mobilier pictat. Modelul lor este natura si de aceea mobila pictata nu va fi niciodata demodata, mai spun acestia cu convingere.
Piesele de mobilier sunt, in majoritate, construite din lemn de pin, tei, stejar, fag si nuc, acoperite apoi in picturi frumoase, cu ornamente traditionale specifice zonei sasesti. Culorile de fond constand in vopsele pe baza de apa sunt si ele aplicate manual si sunt slefuite pentru a reda vederii fibra, nodurile si nuantele lemnului. Suprafetele decorate astfel sunt apoi protejate prin acoperire cu mai multe straturi de lac in dispersie apoasa sau ceara dizolvata în uleiuri speciale.
Motivele sunt felurite, dar cel principal, pe care il veti întalni pretutindeni pe mobila pictata saseasca, este „arborele vietii”, o metafora a fertilitatii, a tineretii fara batranete si a vietii fara de moarte. E un motiv vechi de peste 8000 de ani, originar din Persia, care in varianta din Transilvania aduna laolalta o sumedenie de flori fiecare cu simbolurile ei: trandafiri – pasiune, lacramioare – gingasie, lalele – mandrie, garoafe, rodii, flori abia imbobocite ce sugereaza fecioria, flori larg deschise ce simbolizeaza maturitatea, polen si seminte cazand pe pamant asigurand reluarea ciclului vietii.
De la paturi, noptiere, banci, scaune, lazi de zestre, cufere, mese, dulapuri si ceasuri, piesele de mobilier poarta cu ele o dubla insemnatate – aceea a transformarii lemnului din padure in obiecte de gospodarie si, respectiv, povestea unei picturi care reflecta un bogat simt artistic.
Surse: Mobilapictata.ro, Stejarmasiv.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: