Nu ne-am fi gandit niciodata ca urmatorul pas in lupta cu incalzirea globala poate fi facut prin „recrutarea” pieselor de mobilier. Dar specialistii lucreaza deja la asta iar rezultatele incep sa se vada in mod concret. Doi designeri francezi, Jean-Sebastien Lagrange si Raphael Menard, au vrut sa gaseasca o alternativa eficienta la sistemul de aer conditionat din cladiri care, chiar daca a evoluat din punct de vedere tehnologic, ramane un pericol pentru mediul inconjurator. Au venit atunci cu ideea revolutionara: mobilier inteligent.
„Am vrut sa vedem daca este posibil sa dam un raspuns problemei incalzirii globale si a risipei de energie prin intermediul mobilei”, a declarat Lagrange revistei americane Wired. El, alaturi de Menard, care este si arhitect si inginer, au dezvoltat prima piesa din gama sugestiv intitulata „Mobilier pentru zero consum de energie” – o masa care poate stoca excesul de caldura dintr-o camera si sa il elibereze atunci cand se raceste in incapere. La baza sta stiinta materialelor cu schimbare de faza, cele care capteaza si elibereaza apoi caldura.
Masa, care pare o banala piesa de mobilier din orice sala de conferinte, are sub suprafata din lemn de stejar mai multe straturi de material care o transforma intr-un veritabil burete termic. Mai exact, printre ondulatiile de aluminiu a fost introdus un material cu o consistenta precum ceara, dar care, cand temperatura din camera atinge 21 de grade si apoi incepe sa creasca, se inmoaie si incepe sa stocheze caldura. Daca, in timp, temeperatura scade sub 21 de grade, atunci intreaga caldura acumulata de masa incepe sa fie eliberata de materialul care se intareste.
Cei doi designeri sustin ca, in conditii optime, acest tip de mobilier inteligent, amplasat intr-o sala de conferinte in care incap 15 persoane, poate reduce cu pana la 30 la suta consumul de energie al unui sistem de climatizare. Materialul cu schimbare de faza devine insa eficient doar daca exista o temperatura variabila in incapere.
Inventatorii sustin ca acest lucru nu este o problema, mai ales in cursul unei nopti. Astfel, s-ar face economii importante la consumul de energie daca incalzirea centralizata ar fi inchisa intr-o camera unde este amplasata o astfel de masa care ar elibera noaptea caldura stocata in cursul zilei.
Urmatorul pas pe care cei doi francezi vor sa il faca este incorporarea aceluiasi principiu al materialelor cu schimbare de faza in sistemele de iluminat, in cazul carora stocarea caldurii s-ar produce mult mai usor. Lagrange si Menard vor apoi sa il includa in diferite obiecte din casa pentru o economie de energie mult mai mare.
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: