Majoritatea caselor din lemn traditionale din Maramures au fost vandute ca lemn de foc incepand cu anii ’70. Dupa ’90, profund afectate de declinul industriei si mineritului, comunitati intregi de aici au luat drumul Vestului, dupa care, localnicii, deveniti mai mult sau mai putin prosperi, au preferat sa construiasca vile masive din caramida si prefabricate, cu geamuri termopan si acoperisuri din tigla metalica. Multe dintre satele din Maramures nu mai seamana deloc cu pozele din albume. Exista totusi de mai multi ani initiative de reabilitare a caselor traditionale, din lemn pe fundatie de piatra, cu acoperisuri in patru ape invelite cu dranita, pentru a conserva ce se mai poate din asa-numita „civilizatie maramureseana a lemnului”. Va prezentam doua modele de case din Maramures care au beneficiat de astfel de initiative.
Florin Vale din Baia Mare a reusit acum doi ani sa salveze de la distrugere o casa traditionala din Breb, veche de aproape 90 de ani. A cumparat-o de la niste sateni care aveau de gand sa o transforme in lemne de foc, dupa ce si-au construit o locuinta mai mare.
Modele de case din Maramures. Casa din Vale
Casa a fost mutata la cateva ulite si reconstruita bucata cu bucata, cu ajutorul unei arhitecte si a catorva mesteri din zona, pastrand arhitectura originala. Totul a fost refacut in amanunt, de la invelitoarea din dranita, in patru ape, pana la prispa deschisa, cu stalpi sculptati din lemn.
In interior, casa pare incremenita in timp, cu perdele crosetate, pereti imbracati cu carpete de lana, toluri tesute in razboi care acopera paturile cu tablii din lemn. Covoare traditionale sunt asternute pe podele, in timp ce straiele populare maramuresene sau traistutele taranesti sunt etalate ca obiecte de decor.
A primit numele „Casa din Vale” si gazduieste turisti. Nu se poate lua masa aici, insa, la cerere, poti servi pranzul sau cina, cu produse traditionale, in gospodariile din jur.
Modele de case din Maramures. Studiu de caz
In anii 2009-2011, Ordinul Arhitectilor din Romania Filiala Nord-Vest a desfasurat, la initiativa arhitectei Laura Zaharia, un program de protectie a peisajului construit in Maramures, in localitatile Budesti si Sarbi, de pe pitoreasca vale a Cosaului.
Solutia de reabilitare a unei case traditionale arhaice, alimentata cu apa de la fantana si cu latrina in curte, a urmarit sa acopere necesitatile contemporane de locuire si sa indrepte aprecierile negative pe care le au localnicii cu privire la casele traditionale maramuresene.
Astfel, parterul cuprinde camera de zi amenajata in camera dinspre strada, bucataria in camera dinspre gradina, accesul la mansarda, pe o scara balansata in tinda, si un grup sanitar minimal sub rampa a doua a scarii (vas WC si lavoar).
Volumul mare al podului se transforma in mansarda amenajata cu doua dormitoare si o baie (vas WC, lavoar si cabina dus). Toate spatiile din mansarda au lumina naturala prin ferestrele propuse in planul acoperisului.
Pentru finisajul interior al camerelor de la parter se va pastra sistemul traditional de tencuieli cu lut pe o retea de sipci din lemn, si culorile puternice (verde, albastru). Pentru a obtine un confort termic sporit, se propune termoizolarea interioara cu un strat de vata minerala de 10 cm, tinand cont ca este foarte important ca barnele din lemn sa „respire”.
Vedeti AICI si modele de case reabilitate din Bucovina.
Surse: fabrikadecase.com, igloo.ro, webphoto.ro, romanialibera.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: