Locuintele lacustre dateaza din timpuri preistorice si pot fi vazute si astazi intr-o multitudine de forme in toata lumea, dar mai ales in regiunile subtropicale si de coasta, pentru a oferi protectie impotriva inundatiilor. Dar si construite in zone uscate, casele pe stalpi prezinta numeroase avantaje. In primul rand tehnica permite ridicarea unei locuinte chiar pe un teren stancos sau foarte neregulat. Toaodata, ofera o perspectiva mai larga asupra imprejurimilor, iar absenta contactului cu pamantul si aerisirea pe toate partile previn mai multe probleme legate de frig si umiditate. Va prezentam cateva modele de locuinte lacustre, din diferite parti ale lumii, aflate deasupra unor ape, dar nu numai.
Valoarea acestor locuinte preistorice i-a facut pe nemti sa le dedice un muzeu. Pe lacul Bodensee, cel mai mare din Alpi, se afla Pfahlbaumuseum Unteruhldingen, un muzeu in aer liber unde au fost reconstruite locuinte lacustre din Neolitic si Epoca Bronzului.
Modele de locuinte lacustre din Asia
Astfel de case alcatuiesc sate intregi in mai multe tari din sud-estul Asiei.
In jurul lacului Inle din Myanmar sunt numeroase sate ce reflecta acest stil de viata.
In Vietnam, diferite grupuri etnice construiesc si in prezent locuinte lacustre, din lemn si bambus. Unele grupuri construiesc case foarte inalte, pentru a exprima statutul comunitatii, iar alti etnici prefera locuintele lungi si joase care pot adaposti familii extinse.
Aceste case din Indonezia se remarca nu atat prin suportul din stalpi, cat prin forma acoperisului, inspirata de un model de barca din China antica. Se numesc Tongkonan si au fost incluse in Patrimoniul Mondial UNESCO in 2010.
Vile din Maldive
Ca multe complexuri turistice de lux din Insulele Maldive, Soneva Gili se compune din niste vile superbe aflate deasupra oceanului, care poate fi admirat din fiecare camera.
Case pe stalpi in Australia si Americi
Aceasta casa cu un singur dormitor din Brisbane a fost ridicata in panta intr-o zona cu precipitatii abundente.
In Arizona, pe un teren desertic foarte neregulat, a fost ridicata aceasta locuinta minimalista, moderna, pastrand intacta flora in jur.
Aceasta casa din statul Maine a fost inspirata de arhitectura japoneza si tendinta acesteia de integrare a constructiilor in peisajul natural.
Aflata pe coasta Americii de Sud, aceasta locuinta planeaza deasupra unui teren abrupt si stancos, iar fatada ei din piatra si structura din lemn se combina minunat cu relieful din zona.
Surse: pfahlbauten.de, livingasean.com, twistedsifter.com, houzz.com,
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: