Montajul tiglei metalice necesita atentie si alocarea unei perioade de timp suficiente, pentru realizarea unei lucrari perfecte. Atunci cand etapele necesare sunt respectate si alegi tigla metalica ieftina, de cea mai buna calitate, acoperisul casei tale va beneficia de termoizolatie corespunzatoare, de o buna hidroizolatie si de izolare fonica. Iata care sunt principalele etape si instructiuni de montaj ale acestei invelitori, pentru acoperis.
Pregatirea montajului tiglei metalice
Tigla metalica reprezinta cea mai populara invelitoare pentru acoperisul caselor. Aceasta este usor de montat, intrucat poti opta pentru panouri de tabla, de dimensiuni mari. Montajul acesteia trebuie sa fie realizat de persoane care detin cunostintele si uneltele necesare, pentru parcurgerea corecta a pasilor necesari. Pentru realizarea acestui proiect in siguranta, trebuie sa studiati si sa urmati cu atentie instructiunile de montaj, furnizate de producatorii tiglei metalice achizitionate.
Iata cateva aspecte importante, de care sa tii cont atunci cand pregatesti cele necesare pentru montarea invelitorii:
- Pentru calculul necesarului de tigla metalica pentru acoperis, considera suprafata utila si nu cea bruta a foilor de tabla.
- Pentru a usura procesul de montare a invelitorii, este recomandat sa optezi pentru panouri de lungime maxima, in functie de dimensiunile acoperisului. Astfel, numarul imbinarilor necesare va fi redus considerabil.
- Trebuie sa te asiguri ca suprafata pe care va fi montata tigla metalica este una dreptunghiulara. Pentru aceasta, trebuie sa masori si sa trasezi suprafata respectiva, tinand cont de acest aspect.
- Micile abateri de la forma dreptunghiulara pot fi pierdute sub invelitoare. Partile laterale ale coamei si ale stresinii trebuie sa fie pozitionate paralel, unghiurile trebuie sa fie drepte, iar diagonalele trebuie sa fie de aceeasi dimensiune.
- Folia de difuzie aleasa sau membrana pentru anticondens nu trebuie sa fie intinsa exagerat, montajul acesteia fiind realizat prin acoperirea imbinarilor pe lungime.
- Montajul tiglei metalice se incepe, de regula, din partea dreapta a acoperisului. Alinierea invelitorii trebuie sa fie realizata la nivelul stresinii.
- Parazapezile trebuie sa fie fixate atat pe tabla cat si pe sipci, pentru a evita desprinderea acestora, in conditiile in care apare umezeala excesiva, in timpul iernii.
- Este recomandat sa nu calcati pe acoperisul proaspat acoperit cu tigla metalica. Atunci cand aceasta recomandare nu poate fi respectata, aveti grija sa calcati doar pe lungimea invelitorii, pentru a evita riscul deteriorarii sau deformarii acesteia.
Montajul tiglei metalice
Dupa pregatirea procesului de montaj a tiglei metalice, conform indicatiilor precizate, puteti trece la etapele montarii propriu-zise. Iata care sunt acestea!
Montarea accesoriilor necesare sub tigla metalica
- In aceasta etapa, veti fixa folia anticondens sau de difuzie, pentru a asigura izolarea locuintei, impotriva umiditatii.
Ulterior, veti monta sipcile necesare pe lungimea pantei si pe cele asezate perpendicular pe aceasta. - Pasul urmator este reprezentat de montarea elementului de inchidere, denumit sort de streasina, cu ajutorul holsuruburilor sau a autoperforantelor. Acesta are rolul de a preveni infiltratiile cauzate de ploi si ninsoare.
- Ultimul material montat, inaintea tiglei metalice, este dolia, care se aplica la nivelul sipcilor de pe sarpanta. Aceasta va asigura ventilatia corespunzatoare a acoperisului.
Montajul foilor de tigla metalica
- Dupa montarea accesoriilor necesare sub tigla metalica, puteti trece la montajul propriu zis al placilor de tabla.
Acesta se realizeaza de jos in sus, pornind de la streasina si continuand pana la coama acoperisului. - Este important sa aveti materialele pregatite, in ordine si masurate corespunzator, pentru a acoperi intreaga suprafata necesara.
- Pentru imbinarea corecta a foilor de tigla metalica, puteti utiliza suruburi de coasere si de prindere. Acestea se fixeaza de sus in jos.
- Coama acoperisului trebuie sa se suprapuna simetric peste capetele foilor de tigla. Nu uitati sa introduceti si buretii de etansare ai coamei.
- La final, totul se va fixa cu ajutorul suruburilor autofiletante.
Finisarea invelitorii pentru acoperis
Dupa montarea integrala a tiglei metalice si a accesoriilor necesare, este necesara finisarea suprafetelor, intrucat diverse particule abrazive sau aschii metalice, se pot depune, in timpul montajului.
- Pentru inlaturarea acestora, utilizati o perie moale.
- Ulterior, folositi vopsea de retus, pentru acoperirea eventualelor zgarieturi.
Acestia sunt principalii pasi pe care trebuie sa ii urmati pentru montajul tiglei metalice, pe acoperis. Studiati cu atentie si respectati instructiunile prevazute de producatorul invelitorii alese, pentru a va asigura ca veti obtine rezultatele dorite, la finalul procesului de montaj.
Foto: https://static-content.mathaus.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: