Tigla metalica este la mare cautare, datorita aspectului apropiat de cel al unui acoperis traditional, dar si pentru ca se prezinta intr-o mai mare diversitate de culori si poate fi montata mai usor. La casele cu design mai modern, unde acoperisul nu este atat de vizibil, se merge si pe tabla cutata pentru invelirea acoperisului. In orice caz, este vorba despre montarea unor placi de tabla, taiate la diferite dimensiuni sau, la comanda, pe dimensiunile exacte ale coperisului. Iata cum se face montarea acoperisului de tabla.
1. Operatiuni premergatoare
Verificati dimensiunile acoperisului. Coama (C) trebuie sa fie paralela cu sortul de streasina (S), lateralele (paziile) trebuie sa fie si ele paralele, iar diagonalele, egale.
2. Montarea acoperisului de tabla. Folia anticondens
Pentru a asigura o buna ventilatie este necesara punerea unei folii anticondens pe acoperis. Aceasta se asaza cu marcajul in sus si se va prinde cu sipcile care vor reprezenta totodata suportul pentru tabla. Foarte important este ca folia sa nu fie gaurita si sa fie coborata pana in jgheab, astfel fiind preluat condensul care se creeaza intre tabla si folie.
3. Montarea acoperislui de tabla. Sipcuirea
Mai intai se monteaza peste folie contrasipcile. pe fiecare caprior, la distanta maxima de 80 cm intre ele. Apoi se bat sipcile, de la streasina spre coama, la dimensiunea pe care o are tigla intre punctele de prindere – 35, 38 sau 40 cm.
4. Montarea acoperisului de tabla. Jgheabul si sortul de streasina
Urmatorul pas este montajul jgheabului, in carlige care se prind de grinzile longitudinale, pentru a avea rezistenta jgheabul, acesta preluand un anumit debit de apa cu praf, zapada si altele.
Dupa montajul carligelor si al jgheabului se trece la aplicarea sortului de streasina, peste care se trece capatul ramas neprins din streasina, al foliei anticondens.
5. Montarea acoperisului de tabla. Panotajul
Montarea colilor de ţiglă metalică se realizează de la streaşină spre coamă, de la marginea acoperişului, începând de la dreapta spre stânga, intercalând ordinea colilor după cum este prezentat în schiţa de mai jos.
Greseli de evitat in montarea acoperisului de tabla
Verificati intodeauna starea materialului care sustine acoperisul. Un lemn putred si deteriorat va pune in pericol noua structura.
Respecta indeaproape regulile de montaj, altfel risti ca producatorul acoperisului sa nu-ti mai ofere garantia.
Evitati sub orice forma montarea scandurilor cu suprafete granulate sub panourile acoperisului.
Surse: rufster.ro, rodach.ro, georgebulgaru2007bestia.blogspot.ro
Daca ti-a placut acest articol, te asteptam sa intri in comunitatea de cititori de pe pagina noastra de Facebook, printr-un Like mai jos: