O schimbare in interior poate oricand incepe cu o noua pardoseala care sa aduca un suflu diferit in decorul general. Lemnul este un material cald si prietenos si prezenta sa schimba radical aerul intr-o incapere, facand-o mai primitoare si mai deschisa.
Montarea dusumelei nu este un proces dificil si, daca respectati cateva reguli elementare, schimbarea mult dorita poate fi una reusita. Mai jos gasiti cateva detalii tehnice despre montarea dusumelei din lemn.
Montarea dusumelei, primii pasi
Este indicat sa montati dusumeaua cand renovarea camerei este incheiata (asta in cazul unei curatenii generale), iar tencuiala, gletul si sapa sa fie complet uscate. Specialistii recomanda o perioada de cel putin 60 de zile de la incheierea lucrarilor de zugravire inainte de a instala pardoseala.
In acelasi timp, sistemele de incalzire si de aerisire trebuie sa fie operative in intregime, mentinand o temperatura constanta in camera de 15-16 grade si o umiditate relativa de 30-50% timp de minim cinci zile inainte de instalare. Depozitati pachetele de scanduri pentru aceeasi perioada in spatiul interior unde veti monta dusumeaua.
Un aspect foarte important in acest proces este suprafata suport pentru pardoseala, care poate sa fie sapa din ciment sau structura din lemn. In orice caz trebuie sa fie uscata, altfel lemnul se curbeaza si apar spatiile intre placi. Daca montam pe sapa, atunci umiditatea relativa recomandata sa fie de maxim 2 %, iar in cazul structurii lemnoase umiditatea relativa recomandata sa fie de maxim 12%. Mai mult, suprafata suport trebuie sa fie neteda si plana: planeitatea nu trebuie sa depaseasca abaterea de 2mm/1.5metri liniari, curata: razuita sau smirgheluita, maturata, fara ceara, grasime, vopsea, ulei, alte molozuri si fara praf.
Imbinarile
In ceea ce priveste montajul, daca pardoseala este din lemn masiv finisat sau lemn stratificat, este indicata asezarea sa pe un strat elastic si imbinarea elementelor din lemn intre ele cu adeziv introdus in partea „nut” a imbinarii de tip „nut-feder” (adezivul iese din calcul daca sistemul de imbinare este de tip click).
Daca pardoseala este din lemn masiv nefinisat va recomandam sa adoptati o montare fixa, prin lipire cu adeziv sau pe rigle de fixare cu cuie. In acest ultim caz, montajul poate fi urmat de diferite lucrari de finisare, precum chituit, slefuit, raschetat (rar) si curatare praf prin aspirare si stergere. Dupa preferinta, operatiunea finala este lacuirea, prin aplicarea a 2-3 straturi.
Pentru un aspect final placut, masurati si aliniati placile/scandurile cu grija, folosind primul rand drept reper, nu inainte de a lasa spatiu pentru plinta. Uniti bine placile intre ele pentru o estetica sporita. Pastrati mereu cateva scanduri/placi in plus in cazul in care gresiti si trebuie sa inlocuiti.
La final, atasam un material video care sa va ofere o imagine de ansamblu asupra procesului de montare a unei dusumele.
Surse: Renovis.ro, Alfaparket.ro
Daca v-a placut acest articol, alaturati-va, cu un Like, comunitatii de cititori de pe: